Yıllar öncesinde hastane olarak kurulan binanın şimdilerde aile sağlığı merkezi olarak kullanıldığını dile getiren halk, acil durumlarda yakınlarını Ereğli'ye götürürken kaybettiklerini ifade etti. İlçe Sağlık grup Müdürü Doktor Yüksel Tuncer ise belde için mobil hizmet çalışmalarının sürdüğünü söyledi.

Kandilli'de 1950'li yıllarda kurulan tam teşekküllü hastane, şimdilerde aile sağlığı merkezi olarak hizmet veriyor. Acil durumlarda çoğu zaman 112 ekiplerine haber veren halk, 20 dakikalık beklemenin ardından hastasını ambulansa bindiriyor. 20 dakikalık gidiş yolu sonrasında ise hasta Ereğli Devlet Hastanesi'ne ulaştırılıyor. Aile sağlığı merkezinin kapısına öğleden sonra kilit vurulduğunu ifade eden belde halkı yetkililerin kendilerine sahip çıkmasını istedi.

HASTANEMİZİN MORGU ÇALIŞMIYOR
Kandilli beldesi merkez mahalle muhtarı Dursun Tokgöz (59) şu anda aile sağlığı merkezinde 2 doktor bulunduğunu, ekipmanın yetersiz olduğunu söyledi. Hastanenin morgunun çalışmadığını ifade eden Tokgöz, Şu anda 2 doktorumuz var; ancak Gökçeler ve Yalıboyun'daki hastalar da buraya geldiği için yetersiz kalıyor. Çoğu hasta Ereğli'ye gitmek zorunda kalıyor. Hastanemizin morgu çalışmıyor. Daha önce burada hastanemizde operatör doktorlar vardı. Hepsini buradan alıp götürdüler. Bu hastane olayına duyarsız kalınıyor. dedi.

ACİL DURUM OLSA AMBULANSIMIZ YOK
Türkiye Taş Kömürü Armutçuk İşletmesi ve HEMA işletmesinin Kandilli'de olduğuna dikkat çeken muhtar Dursun Tokgöz, şöyle devam etti: Burada iki büyük maden kuruluşu var. Burada çalışan binlerce işçi var. Acil bir durum olduğunda, yaralanma olduğunda bu yaralıyı Ereğli'ye götürecek ambulansımız yok. Ağır olan yaralılar buradan Ereğli'ye gidinceye kadar hayatını kaybediyor. Bu da bizim çektiğimiz sıkıntıları ortaya koyuyor.

DOKTORLAR ÖĞLEDEN SONRA GİDİYOR
3 bin nüfusu Kandilli'de yaşayan Ömer Hamsi, doktorların öğleden sonra binayı kilitleyerek gittiklerini ileri sürdü. Hamsi, Ne jeneratör ne de morg çalışıyor. Hemen yan tarafımızda TTK ve HEMA işletmesi var. Burada ağır bir kazalı geldiğinde yaşananları bizler biliyoruz. Kadrolu doktorlarımız var ancak onlar da dışarıda gözüküyor. Ambulansa haber verdiğinizde, ambulansın gelmesi ve hastaneye gitmesi ortalama 1 saat sürüyor. O zaman zarfı içinde adam ölür gider. Seçime kadar herkes buraya gelerek bir şeyler yapıyor. Seçim bittiğinde ise her şey bitmiş oluyor. Kimse Kandilli beldesine sahip çıkmıyor. diye konuştu.


İlçe Sağlık Müdürü Yüksel Tuncer, "Sağlıkta dönüşüm projesi kapsamında 2005 yılında Sağlık Bakanlığı'yla Sosyal Sigortalar Kurumu hastaneleri birleştirildi. Bu birleştirme sonucunda Kandilli'deki hastanemiz Sağlık Bakanlığı'na devredildi. Daha sonra da hastane statüsünden çıkarılarak sağlık ocağına dönüştürüldü. Aile sağlığı birimi uygulamasına geçildiğinde Gökçeler ve Kandili beldesinde iki ayrı birim oluşturuldu. İlerleyen zamanlarda Gökçeler ve Kandilli aile sağlığı birimini birleştirerek aile sağlığı merkezine dönüştürdük. Şu anda aile sağlığı merkezimizde iki doktorumuz çalışmaktadır. Bu doktorlarımızın dışında bir de mobil hizmet ağı oluşturduk. Bu konuyla ilgili olarak bakanlığımızdan gerekli izinler alındı. Kısa süre içerisinde o bölgeyi ilgilendiren sağlık konularında mobil hizmet ekibimiz hastalara müdahale edecek. dedi.

DOKTORLARIN ERKEN ÇIKIŞI ARAŞTIRILACAK
Doktorlar erken çıkıyor. iddialarının araştırılacağını kaydeden Tuncer, Hepimiz devlet memurları kurallarına göre sabah 8-12, öğle 13-17 saatleri arasında mesai saatlerine uyuyoruz. Varsa böyle bir sıkıntı gerekli uygulamayı da yaparız. şeklinde konuştu.