Kandilli Halk Platformu, beldenin sosyal ve ekonomik anlamda çöktüğünü belirterek yetkililerin desteğini istedi.

 

 

Kandilli’de aralarında muhtarların da olduğu bir grup belde sakini bir araya gelerek, tespit edilen sorunların rapor halinde İl genelindeki yetkililere verilmesi yönünde karar aldı. Kısa sürede sorunlara çözüm bulunamaz ise raporlar Başbakan ve Cumhurbaşkanına ulaştırılacak.

 

KANDİLLİ AYAĞA KALKMALI

Kandilli Merkez Mahallesi’nde Kamsızlar Binasının girişinde toplanan aralarında mahalle muhtarlarının da bulunduğu belde sakinleri, Kandilli Halk Platformunu oluşturdu. Platform üyeleri beldenin yaşadığı sorunlara dikkati çekti, yetkililerin ekonomik ve sosyal anlamda çöken Kandilli’yi yeniden ayağa kaldırabilmesi için çaba göstermesini istedi.

 

GÖÇ VEREN MEZRA BİR YERE DÖNDÜ

Platform adına açıklamada bulunan Yusuf Uzun, beldenin sorunlarına ilişkin şu açıklamaları yaptı:  “Bir zamanlar Ereğli’nin incisi olan, arazileri değerli, esnafı bol kazançlı, birçok ameliyatların dahi yapıldığı hastanesi, sinemaları bulunan, pek çok il ve ilçeden göç alan Kandilli şuan göç veren bir mezra haline dönüştürülmüştür. 20 Yıldır yaşanan göç beldenin sonunu getirmiştir. Her nedense siyasilerimiz üvey evlat gibi gördüğü Kandilli günden güne küçülerek nüfusu beşbinlere, TTK’da çalışan sayısı binlere kadar indi, çevre halkının hizmetini karşılayan kurumlar kapanmasının ardından Sağlık Meslek Lisesi’nin de Ereğli’nin ücra bir noktasına taşınması beldeyi bitirdi.

 

BİNA TALAN EDİLİYOR

Sağlık Meslek Lisesi’nin bulunduğu binanın kapı pencere çerçeveleri kalorifer tertibatları sökülüp alındı, bu gelişmeleri de üzülerek izliyoruz. Bu okulu buradan almak için uğraşanlar devletin binasının bu duruma getirenlerden hesabını sormayacak mı? Halkımız bize soruyor, ‘Bakanlık kitapçığında halen Kandilli Sağlık Meslek Lisesi olarak gözüküyor’ diye. Her nedense siyasilerimiz bayramdan bayrama dahi uğramayıp seçimden seçime uğrar olduğu ortada.

 

RAMPA ÖLÜM SAÇIYOR

Son seçimlerde halkımız görevini tam yapıp yüzde altmış destek verdiği iktidardan bu ilgisizliği hak etmemiştir. Güneydoğu yollarında dahi Ereğli-Kandilli arasındaki yol gibi bir yol yoktur. Özellikle Köseağzı-Balı Mahallesi arasındaki rampa ölüm saçıyor, iki taksi dahi karşılaşınca yol veremiyor. Ağır tonajlı kömür arabaları da bu güzergahı kullanıyor, illaki ölümcül kazalar olunca mı ilgilenilmeli? Kandilli’yi taşıyabilecek tek ol güzergahı eski demir yolu genişletilip yapılmalıdır. Kandilli’deki öğrenciler eğitim ve öğretimlerine devam edebilmek için Ereğli’ye geliyor, böyle devam ederse Kandilli’deki lise de kapanır. Kandilli’den ilçeye yaklaşık 200 öğrencimiz lisede eğitim ve öğrenim görmektedir.

 

HALK PLATFORMU OLUŞTURULDU

Beldemizin böyle birkaç sorunlarını siyasiler görmediği için beldenin her yörenin her mahallenin önderleriyle sivil toplum bireyleriyle bir araya gelip sorunları ilgili makamlara taşıyacak bir halk platformu topluluğu oluşturduk. Sorunları kaleme alıp İl içerisindeki ilgili mercilere taşıyacağız, kısa zamanda dikkate alınmaz ise platform olarak Başbakanımız ve Cumhurbaşkanımıza ulaşmaya çalışacağız.

 

PTT BİNASININ DURUMU

23 Yıl önce yapılan PTT binası boşaltıldı, yıkılacağı söylenmektedir. Kandilli’de ihtiyacı karşılayacak Kur’an kursu binamız yok buna çok uygundur ilgili kurumlar arası görüşülüp kuran kursu olarak kalması halkımızın isteği talebidir.  

 

HEMA’NIN DURUMU

Beldemizde 8 yıl faaliyet gösteren Hema Taşkömürü kurumunda 800 dolayında kardeşlerimiz evlatlarımız çalışıyordu, her nedense ani bir karar ile kurum kapatma kararı aldı. Burada çalışan gençlerimizin çoğu evli çoluk çok sahibi, belki de bir çoğu kredi çekip evlenmiş olabilir, bu kardeşlerimiz mağdur olmuştur. TTK Armutçuk Müessesesinde işçi açığı var, buradaki gençlerimiz kuruma verilebilir. Soma’da Ermenek’de kapanan madenlerdeki işçileri oranın siyasileri başka kurumlara yerleştirdiklerini öğreniyoruz. Bizim siyasilerimiz orayı örnek alıp ilgilenmelerini talep ediyoruz, inşallah duyarlı olurlar.

 

BANKA TUTULMALI

Beldemizde uzun yıllardır hizmet veren Ziraat Bankası işlem hacmi düşmesi dolayısıyla Ormanlı’daki banka gibi olması söz konusu. Çevremizdeki emeklilerimiz maaşlarını telefon ve bütün ödeme işlemlerini buradan yapmaktadır. Bankanın burada tutulmasını istiyoruz.

 

TTK LOJMANLARI SATILSIN

Kandilli’de 1992 yılında TTK’nın 200 dolayında lojmanı vardı, yaklaşık 50 kadar da Kızılsu mevkisinde bulunmakta idi. Şimdi bu lojmanların büyük bir bölümü yıkıldı. Buralar yıkılmayıp cüzi bir parayla oturanlara veya satışa çıksaydı şimdi nüfus iki katı olurdu. Şuan Kandilli Merkezde 100 kadar 70 yıl önce yapılan lojmanlar var. Bunlar içerisinde ikamet edenlere verilebilir, satışı yapılabilir. Üzülerek söylüyorum beldemize bir misafirimiz gelse ağırlayacak sosyal tesisimiz yok, gençlerimiz için spor kompleksimiz yok, gençler kahve köşelerinde bali, esrar gibi kötü alışkanlıklara alıştırılıyor”

 

(Haber: Mustafa Kemal Bektaş)