Zeki, kolay eğitilen, çocuklara karşı sabırlı, azarlanmaya karşı duyarlı, sevilmek isteyen, yaşadığı yeri sahiplenen bir köpek olan Sivas kangalı, yabancılara karşı kuşkucu olması ile dikkat çekiyor.

Birçok insanın beslemekte zorlandığı Sivas Kangal köpeklerinin sayısı Kdz.Ereğli’de her geçen gün artıyor. Dünyada emsali görülmemiş bir köpek türü olan Kangal çoban köpekleri, Türkiye’de ve yabancı devletlerde haklı bir üne sahip olması, hayvanseverlerin de dikkatini çekiyor. Ereğli’de yaşayan Serkan Saçar(28), Sivas’tan 18 ay önce getirdiği Sivas Kangal köpeği ile iki arkadaş gibi olduğunu söylüyor. Cana yakın ve itaatkar olan Sivas Kangal’ın evlerinin yakınına yabancıları kesinlikle sokmadığını kaydeden Saçar, insanların Sivas Kangal köpeklerinden iri cüsseli olmasından dolayı korktuklarını kaydetti.

Sivas Kangal köpeklerinin özellikle çocukları çok sevdiğini ifade eden Saçar “18 aydır beslediğim Sivas Kangal cinsi köpeğimle iki arkadaş gibiyiz. Onunla stresimi atıyorum. Ben onunla ilgilendikçe o da benimle oyun oynuyor. Ancak bu kadar cana yakın olan bu köpekten insanlar korkuyor. Bunun da nedeni oldukça büyük olması. Ereğli sokaklarında gezerken, köpeği görenler ya mesafeyi açıyor, ya da yön değiştiriyor.” dedi.

Bakımı oldukça zor olan Sivas Kangal köpeğini mama, makarna ve hazırladığı yal ile beslediğini kaydeden Saçar, “Günde 1 kiloya yakın yemek yiyor. Bu nedenle bu köpekleri beslemek kolay değil. Ancak bir kez de alışan bir daha ayrılmak istemiyor. Ben aslen Adapazarılıyım. Çevremdeki eş dost ve yakınlarımdan birçoğu Sivas Kangal köpeklerinden almak istedi. Ben de onara yardımcı oldum. Bu köpekler eğitim konusunda çok başarılı. Söz dinleyen ve verilen komutları yerine getiren bir özellikleri var. Evimizin bahçesinde serbest bırakıyoruz. Yabancı bir kişi asla bahçeye giremiyor. Savunma iç güdüsü sayesinde tam bir koruma hayvanı da diyebiliriz.” diye anlattı.

Serkan Saçar sayesinde 3 aylık Sivas Kangal köpeğine sahip olan Kadir Karadayı da tam bir hayvansever. Kendisine ait 1,5 yaşında Alman kurdu da olan Karadayı, her iki köpeği aynı yerde beslediğini ve birlikte oyun oynadıklarını söyledi. Karadayı, bakımı oldukça zor olan köpekleri beslerken yağlı yiyecekler vermediklerini, bunun yerine köpeklerini mama ve meyveli yoğurt ile beslediklerini ifade etti.