Yaşanabilir Zonguldak Platformu ZETES 3 termik santral girişimini yargı kararı ile durdurdu. Platform, 'Hiçbir faaliyet insan yaşamından daha değerli değildir. Eğer insan sağlığı riske giriyorsa ne ekonomik faaliyet, ne kalkınmanın bir anlamı vardır' sözleriyle termik santrallerin yarattığı tehlikeye işaret etti.

HAVA DA, DENİZ DE KİRLENECEK.  Zonguldak İli ve çevresi ağır metal kirliliği yönünden dünyanın sayılı kirli kent ve bölgelerinden biridir. Halen Zonguldak İli Partikül madde kirliliği yönünden ülkenin birinci, dünyanın ise en kirli bölgelerinden biridir. Halen denizden çekilen devasa miktardaki soğutma suları kirletilmiş olarak yeniden denize verilmektedir. Halen hiçbir önleyici tedbir olmadan her gün havaya kül, gaz ve toz savrulmaya devam edilmektedir. Bu gün mevcut termikler için günde 15 bin ton kömür yakılmakta, diğer projelerle birlikte bu miktar günlük yaklaşık 40 bin tona yükselmiş olacaktır. Üstelik bunun toplamda ez günlük 30 bin tonu da ithal olacaktır.

Ereğli Kandilli'den 78 kilometre ötede olan Bartın Amasra'ya kadar olan sahil şeridine mevcut üç adet termiğe ek olarak beş termik santral daha planlamıştır. Planlanmış ek beş termik santralin ÇED süreçleri Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nda devam etmektedir. Bunlardan en son ZETES 3 adı ile bilinen 1320 MW kurulu güçteki Termik santrale ÇED olumlu kararı verilmiş ve platformumuz tarafından bu proje yargıya taşınmıştır. Diğer dört termik santralin ikisi Ereğli Kandilli Bölgesinde Kireçlik koyunda, Bir diğeri Saltukava'da, öteki  Kazköy'de ve buradan 40 kilometre ötede bir diğeri Amasra'da planlanmıştır. Dokuz Termik santral ile 78 kilometrelik kıyı boyunca havaya toz, gaz, ve kül saçılacaktır.78 km boyunca yaşam alanlarımız, tarım yaptığımız topraklar asit yağmurları ile yıkanacak, ağır metal kirliliğine uğrayacak, besin zinciri yolu hayvansal gıdalardan, sebzelerden, meyvelerden doğrudan bizlere geçecektir. Öte yandan bizler kalitesiz hava solumaya mecbur kalacağız. Ereğli, Zonguldak, Bartın bölgesinde en 500 bin kişi söz konusu Termik santrallerin olumsuz etkilerine maruz kalacaktır.

Yargı Zonguldak'a dikilmek istenen bir kanser bacasına dur dedi. ZETES 3 adlı termik santral girişimini yargı kararı ile durduran  Yaşanabilir Zonguldak Platformu düzenlediği basın toplantısında çevre sağlığının önemine dikkat çekti.

Platform adına dernek binasında basın açıklaması yapan ÇAÇEV Başkan Yardımcısı Kadir Orhan,  ZETES 3 hakkında yargının yürütmeyi durdurma kararı verdiğini belirtti. Orhan şöyle konuştu:

 Elbette ülkemizin refah içinde olması, insanların mutluluk ve esenlik içinde olmalarını arzu etmekteyiz. Ancak ne pahasına olursa olsun yatırım anlayışı kentlerimizi daha yaşanabilir, köylerimizi daha konforlu ve yaşam dolu kılmamıştır. Ereğli-Amasra arası 78 kilometrelik hatta 9 adet Termik günde 40 bin ton kömür tüketecek iken çevreye zarar olmayacak mı denmektedir. Ne pahasına olursa olsun anlayışı örneğin Ereğli Kandilli'den 78 kilometre ötede olan Bartın Amasra'ya kadar olan sahil şeridine mevcut üç adet termiğe ek olarak beş termik santral daha planlamıştır. Planlanmış ek beş termik santralin ÇED süreçleri Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nda devam etmektedir. Bunlardan en son ZETES 3 adı ile bilinen 1320 MW kurulu güçteki Termik santrale ÇED olumlu kararı verilmiş ve platformumuz tarafından bu proje yargıya taşınmıştır. Diğer dört termik santralin ikisi Ereğli Kandilli Bölgesinde Kireçlik koyunda, Bir diğeri Saltukava'da, öteki  Kazköy'de ve buradan 40 kilometre ötede bir diğeri Amasra'da planlanmıştır. Dokuz Termik santral ile 78 kilometrelik kıyı boyunca havaya toz, gaz, ve kül saçılacaktır.78 km boyunca yaşam alanlarımız, tarım yaptığımız topraklar asit yağmurları ile yıkanacak, ağır metal kirliliğine uğrayacak, besin zinciri yolu hayvansal gıdalardan, sebzelerden, meyvelerden doğrudan bizlere geçecektir. Öte yandan bizler kalitesiz hava solumaya mecbur kalacağız. Ereğli, Zonguldak, Bartın bölgesinde en 500 bin kişi söz konusu Termik santrallerin olumsuz etkilerine maruz kalacaktır. Tamamı işletmeye geçtiğinde saatte 1800 ton kömür yakılması gerekecektir. Hiçbir faaliyet insan yaşamından daha değerli değildir. Eğer insan sağlığı riske giriyorsa ne ekonomik faaliyet, ne kalkınmanın bir anlamı vardır. Elektrik modern dünyanın hiç kuşkusuz vazgeçilmez bir enerjisidir. Ama elektriği üreteceğiz diyerek doğrudan yaşama zarar veriyorsak, yaşadığımız çevreye zarar veriyorsak dönüp yeniden değerlendirme yapmamız gerektiği açıktır. Esas olan yaşamdır. Yaşamı yok ederek, zarar vererek bir kalkınmayı ret ediyoruz. Zonguldak İli ve çevresi ağır metal kirliliği yönünden dünyanın sayılı kirli kent ve bölgelerinden biridir. Halen Zonguldak İli Partikül madde kirliliği yönünden ülkenin birinci, dünyanın ise en kirli bölgelerinden biridir. Halen denizden çekilen devasa miktardaki soğutma suları kirletilmiş olarak yeniden denize verilmektedir. Halen hiçbir önleyici tedbir olmadan her gün havaya kül, gaz ve toz savrulmaya devam edilmektedir. Bu gün mevcut termikler için günde 15 bin ton kömür yakılmakta, diğer projelerle birlikte bu miktar günlük yaklaşık 40 bin tona yükselmiş olacaktır. Üstelik bunun toplamda ez günlük 30 bin tonu da ithal olacaktır.

Her bir faaliyet birbirinden bağımsız ÇED süreçlerine tabi tutulmaktadır! Kümülatif toplamda 9 adet termik santralin çevresel etkisi görmezden gelinmektedir. Bu hesapsızca planlanan termik santraller ise maalesef birbirinden bağımsız olarak ÇED süreçlerine tabi tutulmaktadır. Her bir projeye çevresel etkileri minimum olacaktır denirken 9 termiğin birden kümülatif etkisini ne düşünen, ne de değerlendiren vardır. Olan biz Zonguldaklılara olmaktadır, olacaktır. İşte bu gerçeklik karşısında yaşamlarımız için, çocuklarımız için, yaşadığımız çevre için şimdi bu gün mücadele etme günüdür.

YÜRÜTMEYİ DURUDURMA KARARI

Yaşanabilir Zonguldak Platformu adına dernek binasında basın açıklaması yapan ÇAÇEV Başkan Yardımcısı Kadir Orhan, Bizler Yaşanabilir Zonguldak Platformu olarak bir ilk adımı attık. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca çevreye zarar olmayacağı gerekçesi ile ZETES 3 adlı Termik Santral'in ÇED raporuna verilen ÇED Olumlu kararını yargıya taşıdık. Zonguldak İdare Mahkemesi 25.03,2013 tarihli itibarı ile şimdilik söz konusu projenin yürütülmesinin durdurulmasına karar vermiştir. Biliyoruz ki yargı sürecinin başındayız. Ama akıl, bilim ve insanlık vicdanı inanıyoruz ki Zonguldak için, yaşam için en doğru kararı da verecektir.