Ereğli Anadolu Hastanesi doktorlarından Gülseren Ülsün, karpuzun insan sağlığı açısından çok faydalı bir meyve olduğunu söyledi. Yaz ayında aşırı sıcaklarda su kaybının da telafisini sağlayan karpuzun sindirim sistemine iyi geldiğini dile getiren Ülsün, yapılan araştırmalar sonucunda karpuzun kansere karşı da iyi geldiğinin kanıtlandığını söyledi. Ülsün ''Üniversiteler tarafından yağılan araştırmalarda karpuzun, kansere karşı koruma özelliği olan laykopen maddesi bakımından oldukça zengin bir meyve olduğu belirlenmiştir. Kansere yol açan en büyük sebeplerden biri, doku ve organların zararlı maddeler nedeniyle hasar görmesidir. Laykopen maddesi ise antioksidan özelliği sayesinde, serbest radikaller denilen zararlı toksinlerin sağlıklı doku ve organlara bağlanmasını engeller. Laykopen, doku ve organlara bağlanarak zararlı maddelere karşı koruma sağlar. Bu nedenle karpuz, kansere karşı koruma sağlayan en önemli besinlerden biridir.” dedi.
    Ülsün, vücudu kansere karşı en fazla koruduğu bilinen maddelerin başında A ve E vitaminlerinin geldiğini, karpuzda bulunan laykopenin kansere karşı koruyuculuğunun A vitamininden 2 kat, E vitamininden 10 kat daha fazla olduğunu vurguladı.
    25 senelik pazarcı Osman Bayraktar da yaz aylarında tüketilen karpuzun özellikle kaybedilen su oranını telafi ettiğini ve aynı zamanda sindirim sistemine fayda sağladığını kaydetti. Bayraktar ayrıca şeftali kayısı gibi meyvelerin de yaz aylarında tüketilen meyveler arasında yer aldığını ifade etti.