Bülent Ecevit Üniversitesi’nden (BEÜ) yapılan açıklamada,Kanser, günümüzün en önemli sağlık sorunlarından birisidir. Her yıl nisan ayının ilk haftasında insanlar üzerinde bir farkındalık oluşturmak, bu hastalığın önemini vurgulamak amacıyla çeşitli etkinlikler planlanarak Kanser Haftası olarak değerlendirilmektedir.” Denildi.

Kanserin çok sık görülen bir hastalık olması ile birlikte önlenebilir bir hastalık olduğunu belirten üniversitenin açıklaması şöyle:

Toplumlarda önemli bir sosyoekonomik yüke, bireylerde de maddi ve manevi kayıp ve zorluklara da yol açmaktadır. Tanı ve tedavisindeki yenilikler, sağlık kuruluşlarından yararlanma olanaklarının artması, diğer hastalıkların tedavisindeki gelişmeler ve buna bağlı ortalama yaş süresinin uzaması gibi çeşitli nedenlerle kanserin önemi daha da artmakta; her gün daha çok sayıda kanserli hastaya tanı konabilmektedir. Uzmanların görüşlerine göre, 2030 yılında dünya genelinde kanserli hasta sayısının 21 milyonu geçmesi beklenirken, erkeklerde akciğer, kadınlarda ise meme kanserinin sıklığının artması dikkatleri çekmektedir.

Konuyla ilgili Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü ve Radyasyon Onkolojisi A.D. Başkanı Doç.Dr.Bekir Hakan Bakkal şunları söyledi: “En basit tanımı ile kanser, hücrelerin kontrolsüz şekilde çoğalmaları demektir. Bu çoğalma sırasında, kanser hücresinde normal hücrelerden yapısal ve işlevsel farklılıklar ortaya çıkmaktadır.

Kanser maalesef eski yıllara oranla daha sık gördüğümüz fakat günümüzde tedavi seçenekleri anlamında elimizin daha zengin olduğu bir hastalık grubudur. En sık ölüm nedenleri arasında birçok gelişmiş ülkede kalp-damar hastalıklarından sonra ikinci sırayı almaktadır. Türkiye’de her yıl yaklaşık 97 bin erkek, 62 bin kadın olmak üzere toplamda 159 bin kişi kansere yakalanmaktadır. Kanser rakamlarındaki artışlar dikkatleri sigara, alkol, stres, hormonlu gıdalar, çevre kirliliği, radyasyon, düzensiz beslenme, genetik faktörler başta olmak üzere birçok faktöre dikkatleri çekmemize neden olmaktadır. Erken tanı ve tedavi kanserli hastalarda önemli oranda iyileşme mümkün olabilmektedir. Hatta son evrede bile başvuran bazı kanser türlerinde geliştirilen özellikli ilaçlar sayesinde uzun bir sağkalım yakalamak mümkün olabilmektedir. Fakat kimi zaman bilgi eksikliği, korku, ihmal gibi nedenlerle insanlar zamanında hekime başvurmamakta; böylece tanı gecikmekte, tedavi de güçleşmektedir.

Bazı tip kanserlerin önlenebilir olması nedeniyle yaşantımızda dikkat etmemiz gereken hususlar mevcuttur. Sigara-alkol kullanımından kaçınma, mevsimin meyve ve sebzelerinin tüketilmesi, düzenli beslenme, stresten kaçınma, öğle saatlerinde güneşe direk maruziyetten kaçınma bunlardan bazılarıdır.”