Batı Karadeniz Bölgesi’nin ilk ve tek kanser araştırma merkezi olan Bülent Ecevit Üniversitesi Kanser Araştırma ve Tanı Merkezi,  açıldığı 2015 yılı Nisan ayından bu yana sürekli artan hasta sayısına eksiksiz hizmet vermeye çalışırken, yatılı hasta konusunda büyük sıkıntı yaşıyor. Şu an için Onkoloji bölümünde boş yatak bulabilmek neredeyse imkansız olarak gösteriliyor.

 Kanser Araştırma ve Tanı Merkezi 45 adet servis, 30 adet günübirlik yatakla bölge halkına verirken, son dönemdeki hasta sayısındaki artış karşısında talepleri karşılayamıyor. Doktorlar tüm yatakların dolu olmasından dolayı yatılı hasta alamamanın çaresizliği içinde hizmet üretmeye çabalarken, kemoterapi için de sıra alabilmek her geçen gün zorlaşıyor.

Tıbbi Onkoloji, Hematoloji, Radyasyon Onkolojisi ve PET gibi onkolojik tanı ve tedavide mutlak ihtiyaç duyulan birimleri barındıran  Kanser Araştırma ve Tanı Merkezinde  günde 60 hasta kemoterapi, 80 hasta ise radyoterapi hizmeti alabiliyor.  Açıldığı yılda  1 yıl içinde 20.405 poliklinik , 6966 kemoterapi uygulama hizmetinin sunulduğu birime başvuran kadınlarda en sık meme kanseri, erkeklerde ise akciğer kanseri  teşhisi yapılıyor. 

Dünya genelinde  ölüm sebebi olarak 2. Sırada olan kanserin en önemli sebeplerinden biri olan ve ayrıca tarımı ve denizdeki canlıları da yok eden kömürle çalışan termik santrallerin Zonguldak’taki varlığı hasta sayısındaki büyük artışın  sebeplerinin en başında gösteriliyor.