Kara Ulaştırması Genel Müdürü Alirıza Yüceulu, Kdz.Ereğli'ye gelerek kantar bölgesinde incelemelerde bulundu. İncelemeye Kara Ulaştırması Denetim ve Araç Muayene Daire Başkanı Yılmaz Kılavuz ile Bolu Ulaştırma Bölge Müdürü Bülent Mesci de katıldı. Yüceulu, Türkiye'de 81 vilayetin giriş ve çıkışına 'yol kenarı denetim istasyonları' kurulacağını söyledi.

Çeşitli şikayet ve talepler üzerine Ereğli’ye gelen Kara Ulaştırması Genel Müdürü Alirıza Yüceulu ile Kara Ulaştırması Denetim ve Araç Muayene Daire Başkanı Yılmaz Kılavuz ile Bolu Ulaştırma Bölge Müdürü Bülent Mesci, Ereğli-Alaplı karayolu üzerindeki ağır tonajlı araçların kontrol edildiği kantarda incelemelerde bulundu. Yapılan incelemeler sonrasında Yüceulu gazetecilerin sorularını cevapladı.

Yüceulu, Kdz.Ereğli ve Zonguldak'tan yılda yaklaşık 9 milyon ton yükün bu yoldan geçtiğini söyledi. Mevcut kantarın bölgenin coğrafi konumuna göre doğru yerde olduğunu belirten Yüceulu, ''Bu güzergâhta günde ortalama 800, yılda ise 230 bin ticari araç geçiyor. Dolayısıyla ağır tonajlı araçların denetlenmesi, yol güvenliği ve emniyeti açısından son derece önemli. Çünkü ağır tonaj yüzünden yollarda yılda yaklaşık 2 milyar dolarlık bozulma oluyor. Aşırı tonaj nedeniyle aracın da ekonomik anlamda zarar görmesi ve yıpranması söz konusu. Frene basıldığında durma mesafesi artacağından kazaya da sebebiyet verilebiliyor. Burada yapılan denetimler taşıyıcı ve vatandaşın lehinedir. Mevcut kantarı Karayolları Genel Müdürlüğü'nden devraldık. Bölge koşullarına göre de kantarın burada olması doğru. Şu anda bir başka kantar yeri de mevcut değil. Ama araştırıyoruz. Akçakoca ilçesi mevkiinde bir iki yer tespit edildi. Oralarda inceleme yapılıyor. Eğer koşullar uygun olursa yıl sonuna doğru belki, büyük ihtimalle çalışmalarımızı bitirebiliriz. Mevcut kantarın kalkması da ancak o zaman olabilir." dedi.

Ülke genelinde Ulaştırma Bakanlığı'nca yapılan çalışma sonucu 6 bin kilometre olan bölünmüş yol ağının 19 bin kilometreye çıktığını hatırlatan Yüceulu, şunları söyledi: 'Bu sayede kazalarda da yüzde 23 azalma oldu. Teslim aldığımız 24 adet yol kenarı denetim istasyonunu 60'a çıkardık. Kısa vadede 100, orta vadede 200, uzun vadede de 300 adete ulaşmayı hedefliyoruz. Türkiye'de 3 yıl içinde 81 vilayetin giriş ve çıkışına yol kenarı denetim istasyonları kuracağız. Bunda kararlıyız. Denetimler sadece tonajla alakalı olmayacak. Aynı zamanda İçişleri, Maliye ve Tarım Bakanlıkları ile protokoller yapıldı. Buna bağlı yapılan taşımacılıkları da denetim altına alacağız. Bunun başka çözümü yok. Herkesin buna göre tedbirini alması gerekiyor. Devlet hem yolunu, hem de vatandaşını koruyacaktır"