Sağlık Bakanlığı'nın sigara ile mücadele kampanyası çerçevesinde oluşturulan Zonguldak İl Tütün Kontrol Kurulu dün toplandı.
Vali Yardımcısı Eklem Aylanç'ın başkanlık ettiği toplantıya, İl Sağlık Müdür Yardımcısı İl Tütün Kontrol Başkanı Dr.Birsen Turan, İl Sağlık Müdürlüğü Şube Müdürü Esin İlhan'ın yanı sıra, kurum ve kuruluşların temsilcileri katıldı.
Yaklaşık 1.5 saat süren toplantıda, 19 Temmuz'da kesin olarak başlayacak sigara yasaklarının uygulanması sürecinde Kontrol Kurulu tarafından yapılacak çalışma ve uygulama alanları tartışıldı.
Komisyon üyelerinden gelen öneri ve görüşlerin değerlendirildiği toplantıda, uygulama planı üzerinde görüş birliğine varıldı.
Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün genelgeleri doğrultusunda yapılacak uyarılar, kampanya tanıtımları, kamu ve özel işyerlerinin denetlenmesinin planlanmasının yapıldığı toplantıda yeni görev bölümleri yapıldı.
Çalışmaların, uyarı ve denetimlerin yanı sıra kamuoyunun sürekli bilgilendirilmesi amacıyla komisyonda Karaelmas Gazeteciler Derneği de görev aldı.
Kapalı yerlerde sigara içmenin yasaklanmasına ilişkin uygulamanın başlayacağı 19 Temmuz'dan itibaren yüklü para cezaları uygulanacak. Bu tarihten önce oluşturulan denetim ekibi haftalık denetimlerle işyerlerini ve eğlence yerlerini sürekli gezerek denetimler yapacak, kurallara uymayan işyerlerini uyaracak.
31 Mayıs Dünya Sigarasız Günü etkinlikleri kapsamında yürüyüşler dahil olmak üzere pek çok etkinlik yapılacak.
Vali Yardımcısı Eklem Aylanç, toplantıda yaptığı değerlendirmede, "Organize bir şekilde birlikte sigaraya karşı mücadele edersek etkili olabiliriz. Ne yazık ki, cezai işlem yapılmadıkça bizim vatandaşımız bu konularda duyarsız kalıyor. Ancak ilk yapılması gereken öncelikle ısrarla uyarmak olmalı" dedi.