Kdz.Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal, törende yaptığı konuşmada, Kırmacı Mahallesi'nde bulunan Kırmacı Düzensiz Depolama Sahası Rehabilitasyon Rehabilitasyonunun Karadeniz bölgesi için son derece önemli bir proje olduğunu söyledi.

 


35 DÖNÜM ARAZİ ÜZERİNDEKİ PROJE

Toplam 35 dönüm vahşi çöp depolama alanının yaşam alanına dönüştürmenin mutluluğunu yaşadıklarını anlatan Uysal, "Uzun zamandır projesini beklediğimiz, ilçemize yakışmayan vahşi depolama alanı olarak kullanılıyordu. Buradan en kısa sürede kurtulacağız. Proje İlbank tarafından yapılan bir ihale . Firma çalışmalarına başladı. Göreve geldiğimizde o dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki'nin ilçemize yaptığı ziyarette dile getirmiştik. Bizzat destek vereceklerini iletmişlerdi ve gerekli tüm desteği verdiler. Alanda fore kazık çalışmaları başladı. Sızan çöp suları bir havuzda toplanacak ve gazlar bacalar aracılığı ile çıkarılacak. Toplam 35 dönüm arazi yaşam alanına dönüşecek" dedi.

 

7 MİLYON 242 BİN LİRA PROJE BEDELİ

Projenin toplam maliyetinin 7 milyon 242 bin lira olduğunu ve 1 yıl içerisinde çalışmaların tamamlanmasının planlandığını belirten Uysal, şu ifadelere yer verdi: "Karadeniz bölgesinde bildiğim kadarıyla tek vahşi depolama alanının rehabilite edildiği tek yer ve ilçe biziz. Bu proje çok önemli. İlçemiz bunu başardı. Emeği geçen katkı sağlayan herkese teşekkür ediyorum"

 


GAZ BACALARLA SU HAVUZDA TOPLANACAK

İhaleyi alan firmanın Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Öztürk de söz konusu alanda 20-30 metre derinliğinde 72 adet fore kazık çakılacağını anlattı. Çöp sahasını rehabilite ederken zararlı olabilecek çöp gazlarını ve sularını tehlikesiz ortama dönüştürmek hedefinde olduklarına değinen Öztürk, "Bu kapsamda gerekli düzenlemeler yapıldıktan sonra çöp sahası üzerinde sondajla gaz bacalarını koymak amacıyla kuyu açıp, gazlar tahliye edilecek ve bir sistemle o gazları yakarak doğaya zararsız hale getireceğiz. Çöp sızıntı suları için bir havuz var, o havuzda arıtılmak suretiyle korumuş olacağız. Burası bittikte sonra çok güzel bir park alanı olarak kullanılabilecek" dedi.

 


KURBAN KESİLDİ DUA EDİLDİ...

Kesilen kurban ve yapılan duanın ardından fore kazık çakılma çalışmalarına başlandı. Ardından belediye başkan yardımcıları, daire müdürleri, firma yöneticileri ile gazetecilere çeşitli ikramda bulunuldu.

(Haber: Mustafa Kemal Bektaş)