Karadeniz bölgesinin kent merkezindeki ilk Cem ve Kültür Evi?nin temeli, Karadeniz Ereğli?de düzenlenen görkemli tören ile atıldı. Protokolün tam kadro katıldığı açılışta birlik ve beraberlik mesajları verilirken CHP Grupbaşkan Vekili Kemal Anadol ise mecliste grubu bulunan siyasi partilere Cem Evlerinin ibadethaneye dönüştürülmesi için ortak karar alınmasını önerdi.

Karadeniz Ereğli Kavaklık Mahallesinde Cem ve Kültür Evi'nin temel atma töreni gerçekleştirildi. CHP Grup Başkan Vekili Kemal Anadol, CHP Zonguldak Milletvekilleri Ali Koçal, Ali İhsan Köktürk, AKP Zonguldak Milletvekili Fazlı Erdoğan, Zonguldak Belediye Başkanı İsmail Eşref, Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Tekin Özdil, Hacı Bektaşı Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez, Ereğli Kent Konseyi yöneticileri, belde belediye başkanları, siyasi parti tem silcileri, belediye meclis üyeleri, işadamları, konuklar ve çok sayıda alevi vatandaşın katılırken Cem ve Kültür Evi'nin temel atma töreni kurban kesiminin ardından protokol üyelerinin harç butonuna basması ile gerçekleştirildi. Karadeniz Ereğli Hacı Bektaş Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Ali Arıkan, Cem ve Kültür Evi'nin temel atma törenine kadar geçen sürede yapılan çalışmalar ile ilgili bilgiler verirken emeği geçenlere teşekkür etti.

EREĞLİ YİNE İLK
Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Karadeniz Ereğli'de demokrasiyi içine sindirmiş insanların yaşadığını, demokratik yapısı, çağdaşlığı, insan sevgisi, barıştan yana tavırları, dostluğu ön planda tutması ile Karadeniz Ereğli'nin örnek bir kent olduğunu belirttiği konuşmasında, "Kültür evi olarak imar tadilatını yapmak benim dönemimde meclisten geçti. Açılışını yapmakta inşal lah bize nasip olur. Tanrı'nın yarattığı bütün kulları seviniyoruz. Avrupa'ya Bakanlara git tiğimde bir camii, bir cem evi ve sinekoku bir arada ibadet yapıldığını gören bir insan olarak en büyük arzularımdan bir tanesi aynı eylemin yapılması noktasındaydı. Alevi Federasyonuna sordum Karadeniz sahilinde bir kent merkezinde ilk kez cem evi Karadeniz Ereğli'de temeli atıldı ve burada faaliyete geçecek. Batum 'dan Şile'ye kadar bir ilçe kent merkezinde ilk kez bu birliktelik kuruluyor" sözleri ile konuştu.

AR-GE ÇALIŞMASI
AKP Zonguldak Milletvekili Fazlı Erdoğan'da birlik beraberlik mesajları verirken, dünyada 6.5 milyar insan yaşadığını bunun 1.5 milyarının İslam olduğunu, islamın içerisinde farklı kültürler algılamalar olduğunu belirterek, "Diliyorum ki bu cem evinde Ar-ge çalışmaları da olsun manevi değerlerinin yanında diğer ülkelerde Türkiye Cumhuriyetinden ileride ne var onu burada bulsun" dedi.

IŞIK TUTUYOR
CHP Grup Başkan Vekili, CHP İzmir Milletvekili Kemal Anadol, "Bu mutlu günde aranızda bulunmaktan onur duyuyorum. Türkiye'nin içinde bulunduğu ekonomik, siyasal, sosyal tartışmala rın içerisinde bize yol gösteren Karadeniz sahilinde bir kent merkezinde ilk defa açılan Cem Evi Türkiye'ye ışık tutuyor. Konuşmacılar her türlü ayrımcılığa karşı olduklarını beyan ederek altını çiziyor. Aynaya bakmamız gerekiyor. Buraya gelmeden önce Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık'a sordum, "Kaç tane camii'nin temizliğini yaptı?", "6 tane" dedi. Kendisini kutluyorum camilerimizde hangi partiye mensup olursa olsun belediye başkanlarımız hizmet ediyorlar temizliğine düzenine dikkat ediyor, katkı sağlıyorlar. Devletimiz de camilerden elektrik ve su parası almıyor gayet doğru. Noksan ama gazetelerde okuyoruz geleceğimizin güvencesi çocuklarımız ilköğretim okullarına gidiyor devlet elektrik parasını ödemediği için okulun elektriği kesiliyor. Okullardan da elektrik ve su parası almayalım. Bir gerçek daha var yine biz ırk ayrımcılığına her türlü ayrımcılığa karşı çıkıyoruz. Ama bunu lafta bırakmayacağız. Eğer devlet Cem evi isteyen bir köye zorla camii yaptırıyorsa bu ayrımcılıktır bunu kabul edelim. Cem Evi'nin ibadet olup olmadığına karar verecek olan oraya gidenlerdir devlet değildir. 1 Ekim'de parlamento açılıyor Ereğli'de bu mutlu günde çağrıda bulunuyorum gerçek açılım bu. Parti grupları anlaşalım Cem Evi'ni ibadethane statüsüne sokalım biran önce. Temelini attığımız bitince ibadete açacağımız bu kutsal mekanın ibadethane olup olmadığına hala devlet karar veriyorsa buraya gidenlere rağmen karar veriyorsa o zaman bu sloganlar boş. Ayrımcılık yapıyoruz ben bu tür ayrımların kalkacağını düşünüyorum, diliyorum. Gerçek demokrasiye Türkiye o zaman kavuşacaktır" dedi.

ZORLAMA YAPMAYIN
Alevi Bektaşi Dedesi Mustafa Dedekarganoğlu'da konuşmasında, "Birileri bazı şeyleri kullanıyor bizim Sünni dostlarımız ile aramızda uçurum varmış gibi gösteriyor. Biz aynı İslam dairesi içerisindeyiz ufak tefek farklılarımız var. Biz diyoruz ki bizim ibadet yerimiz Cem evi camilere saygısızlık yapmıyoruz. İsteyen camiye isteyen Cem evine gider. Bizim cem evimizde tef çalınmaz saz salınır. Alevi Bektaşi de sazın adı telli kuran'dır. O çok önemli. Herkes nerede ibadet yapmak istiyorsa orada yapacak, ibadet özgür olacak" dedi.
Konuşmaların ardından semah gösterileri ve Tolga Sağ'ın konseri ile temel atma töreni tamamlandı. Haberin detaylarını 29 Eylül Salı günkü gazeteniz Önder'de okuyabilirsiniz.