Karadeniz Ereğli Belediyesi ve Ereğli Muhtarlar Derneği'nin ev sahipliğini yaptığı Karadeniz Bölgesi Muhtarlar Federasyonu Toplantısında konuşan Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Başkanı Hüseyin Akdeniz, Burdur İl'in de konfederasyona katılması sonucu 221 dernek ve 32 bin muhtar ile büyük bir aile olduklarını söyledi. Türkiye'deki 926 ilçe, 400 Muhtarlar Derneği'ndeki 49 bin 977 muhtarın tamamına ulaşacaklarını kaydeden Akdeniz, 1923 yılında köy, 1944 yılında çıkan mahalle kanunlarının 2014 Türkiye'sine yakışmadığını belirterek şu ifadelere yer verdi:

 

"SOSYAL PROJELERDE ARTIK VARIZ"

"2014 Türkiye'sine yakışmayan 2 kanun ile karşı karşıyayız. Değerli siyasetçilerimizden bu konuda bizden yardım ve destekçi olmalarını olduklarını da biliyoruz. 2 yıl önce çıkartılan büyükşehir yasası içerisinde her ne kadar eksik çıkmış olsa da bir birleşik oy pusulasına kavuştuk bu bile bizler açısından önemliydi. Önemli olan bir başlangıç yapmak ileriye yeni görev tanımlarımız ile gitmek noktasındayız. Eski sistem içerisinde sadece yerleşim yeri belgesi veren, nüfus cüzdanı belgesi değiştiren kimlikten dışarıya çıkmalıyız. Sosyal projelerde artık varız"

 

"BAŞBAKAN DAVUTOĞLU'NUN SELAMLARINI GETİRDİM"

Geçtiğimiz hafta Başbakan Ahmet Davutoğlu ile İstanbul'da yaptıkları görüşmeye ilişkin açıklamalarda bulunan Konfederasyon Başkanı Akdeniz, "Yapmış olduğum görüşmede kendisinin de bu konuda noksan olduklarını şahsıma ifade ederek şunu dediler bu müjdeyi buradan sunmak isterim. 'Mutlaka muhtarlarımız ile bir arada olmak, mutlaka muhtarlarımız ile buluşmak onların sorunlarını dinlemek istiyorum, onların sorunlarına çözüm getirmek istiyorum' dediler. Zonguldak'a gideceğimi söyledim Sayın Başbakan sizlere selamlarını gönderdi. Şubat ayının ilk haftası içerisinde İstanbul'da büyük bir organizasyon ile gerçekleştireceğimiz Üsküdar Belediyemizin de katkıları ile bin 500 muhtar topluluğunu Başbakanımız ile buluşturmayı düşünüyoruz. Çünkü uluslararası muhtarların dünü, bugünü ve yarını adlı bir sempozyum içerisindeyiz. Türkiye Cumhuriyeti'nin haricinde dünyada bir başka ülke bizim tanıdığımız dünya tanımasa da Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde de 242 tane muhtar arkadaşımız görev yapmakta. O arkadaşlarımızı da bu sempozyuma davet edeceğiz" dedi.

 

KARADENİZ'DE SİLAH RUHSATI TALEBİ

Muhtarların özlük hakları başta olmak üzere bölgesel sorunları bulunduğunu belirten Akdeniz,  "Karadeniz denilince ilk akla gelen hemen özlük hakları içerisine giren silah ruhsatlarımız, Güneydoğuya gittiğinizde onlar ödenek ile Marmara üst bölümüne Edirne bölümüne çıkarsanız yeşil pasaportla ilgili sorunlar geliyor. Biz bunu tekten istemek noktasında olmamalıyız"

 

OKULLARDA DERS OLMASI İÇİN TEKLİF

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yürütülen proje kapsamında Türkiye'deki muhtarlık sisteminin 185 yıllık tarihini, "Mühür Belgeseli" ile ölümsüzleştirerek Kültür Bakanlığı arşivlerine girdiklerini söyleyen Akdeniz, Milli Eğitim Bakanlığı ile de yapılan görüşmeler sonucu bu belgeselin ilköğretim 4. sınıfındaki çocuklara yerel yönetim dersi adı altında gösterilmesini talep ettiklerini kaydetti.

 

PROTOKOL KONUŞMALARI

Ak Parti Zonguldak Milletvekili Ercan Candan, sorunların çözümünün görevleri olduğunu ve bu doğrultuda çalışmaların sürdüğünü Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal da muhtarlara destek olmaya devam edeceklerini söyledi. Ereğli Muhtarlar Derneği Başkanı Şükrü Kılıç da Milletvekili Candan, Belediye Başkanı Uysal'ın desteklerine teşekkür etti, bölge için atılacak her türlü olumlu adımın sonuna kadar arkasında olacaklarını söyledi.

 

PLAKETLİ TEŞEKKÜR

Günün anısına Ak Parti Zonguldak Milletvekili Candan tarafından Konfederasyon Başkanı Akdeniz günün anısına Ak Parti Zonguldak Milletvekili Prof.Dr.Ercan Candan'a, Karadeniz Muhtarlar Federasyonu Genel Başkanı Şerafettin Nas, Ereğli Belediye Başkanı Opr.Dr.Hüseyin Uysal'a plaket takdim etti. Büyük Anadolu Otel'de gerçekleştirilen toplantıya çeşitli İl'lerden gelen muhtarlar, Zonguldak bölgesi köy ve mahalle muhtarları, İl Genel Meclis Üyeleri, Ereğli Belediyesi yöneticileri ile bazı meclis üyeleri katıldı.

 

(Haber: Mustafa Kemal Bektaş)