Kdz.Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık:  "Bu mağarada Karadeniz bölgesinin tarihi yeniden yazılıyor. Karadeniz'de bilimsel araştırmalar yapan herkesin Karadeniz Ereğli'ye gelip buraları gördükten sonra belge hazırlaması gerekiyor"

BEÜ Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr.Hamza Ekmen: "Açıkça söyleyebiliriz Karadeniz'in eski yerleşim yeri burası. Herkese burası referans olacak. Burası bir ilk oldu. Bunu biz yaptık demiyorum ama bizim şansımızmış bu iş bize kısmet oldu"

Kdz.Ereğli Müze Müdürlüğü, Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Arkeoloji Bölümü ve Ereğli Belediyesi iş birliğiyle oluşturulan ekip, ilçeye bağlı Çaylıoğlu ve Alacabük köyleri arasında kalan İndere mevkisindeki mağarada kazı çalışmalarına devam ediyor.

POSBIYIK VE EKİBİ İNCELEDİ

İnönü Mağarası'nda devam eden çalışmaları inceleyen Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, kazılar sırasında, Ortaçağ, Balkan Kökenli Kavimler, Hitit İmparatorluğu, Erken Tunç ve Kalkolitik Çağı bulgularına rastlandığını söyledi.

İLÇENİN TARİHİ 6 BİN 500 YIL ÖNCESİNE UZANIYOR

İlçenin bilinen 4 bin 500 yıllık tarihinin yapılan kazılarla 6 bin 500 yılına kadar uzandığını anlatan Posbıyık, "2016 saha ve 2017 yılında alan çalışmasıyla başlayan kazılarda önemli bir aşamaya gelindi. Mitolojik tarihiyle Türkiye'nin ve dünyanın önemli kentlerinden biri olan Ereğli'nin geçmiş izlerinin, uzun yıllara dayanan tarihinin kalıntı ve bulgularla güçlendirilmesi bizleri heyecanlandırdı. Bunun Ereğli'nin turizm açısından gelişimine katkı sağlayacağına inanıyorum. Bu mağarada Karadeniz bölgesinin tarihi yeniden yazılıyor. Karadeniz'de bilimsel araştırmalar yapan herkesin Karadeniz Ereğli'ye gelip buraları gördükten sonra belge hazırlaması gerekiyor " dedi.

5 KÜLTÜR KATMANI TESPİT EDİLDİ

İnönü Mağarası'nda yapılan çalışmalarda 5 kültür katmanının olduğu tespit edildiğini belirten Posbıyık, şunları söyledi: "Birinci yapı katmanında Ortaçağ, ikinci yapı katmanında Balkan kökenli, üçüncü yapı katında ilk defa Hitit İmparatorluğu'yla yakından ilgili kalıntılar, ahşap tabanlar, bronzdan yapılmış alet ve silahlar, dördüncü yapı katında Erken Tunç çağı, beşinci yapı katındaki bulgular ise Kalkolitik Çağ'ı tarihliyor. Şimdiye kadar ulaşılan bilgiler ışığında, Çaylıoğlu Alacabük Köyü sınırlarındaki İnönü Mağarası'nda yaşayan insanların Kalkolitik, Çağ'da, Balkan Kültürleri, Ege Adaları, Trakya ve Batı Anadolu ile bağlantılı halinde oldukları ortaya çıkıyor. Tarihimize ışık tutan İnönü Mağarası ve çevresi, eşsiz bitki örtüsü, doğal güzellikleri ile birlikte yüksek bir turizm potansiyeline sahip"

"İNANILMAZ ALETLER YAPMIŞLAR"

O dönem mağaralarda yaşayan insanların ilkel olmadığını ilginç aletler yapabilme yetenekleri bulunduğunu hatırlatan Posbıyık, "İnanılmaz aletler yapılmış. Aldığımız bilgi yani bir hayvanı öldürmek istemiyorsa ayrı bir bıçak yapıyor, yaralıyor, yakalıyor ve onu evcilleştiriyor. Yaşam için pişirme alanları oluşturulmuş, ahşaplar 3 bin 500 yıl yaşamış, şimdi onların uzun yaşamı çözülmeye çalışılıyor" dedi.

"BURASI BİR İLK OLDU"

BEÜ Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doktor Hamza Ekmen de, Karadeniz'deki en eski yerleşim yerinin İnönü Mağarası olduğunun tespit edildiğini anlatarak, "Açıkça söyleyebiliriz Karadeniz'in eski yerleşim yeri burası. Herkese burası referans olacak. Burası bir ilk oldu. Bunu biz yaptık demiyorum ama bizim şansımızmış bu iş bize kısmet oldu" dedi.

"DEFİNECİLER DİNAMİT PATLATMIŞ"

3 Bölümden oluşan mağaranın gün doğumundan gün batımına kadar aydınlık kalabilen bir özelliğe sahip olduğunu ifade eden Ekmen, şunları söyledi: "Işık kaynağına her zaman ulaşılabilecek bir konumda. Mağara bizim tanımımıza göre 3 ayrı gözden oluşuyor. 2016 yılında mağara tespit edildi, bir yüzeysel araştırma yaptık. 2017 Yılında da ilk kazılarımıza başladık. Duvarlarda çubuklar var, definecilerin açtığı boşluklar var. Kendilerince bir takım işaretleri veya doğal çizgileri birşeye benzetip buranın arkasında define var diye düşünmüşler ve dinamit koyarak patlatmışlar. İnsanlar yaşadıkları dönemlerde duvarlara bir takım figürleri resmediyorlar. Belki de bu patlamalarla bu figürleri de tahribat yapmış olabilirler. Her şeye rağmen İnönü Mağarası hem Anadolu hem dünya hem de coğrafya için son derece önemli bilgiler veriyor"

BÜYÜK BİR TİTİZLİKLE YAPILIYOR

Büyük bir titizlik ile çıkarılan tarihi eserler temizlik ve onarımlarının ardından Orman İşletme Şefliği'ned tahsis edilen bir binada kayıt altına alınıyor. Çeşitli analiz ve incelemelerin de yapıldığı alanda, kazı çalışmalarının tamamlanması ile eserler Ereğli Müze Müdürlüğü'ne teslim edilecek.

(Haber: Mustafa Kemal Bektaş)