Zonguldak'ta çevre gönüllüleri, "31 Ekim Uluslararası Karadeniz Günü" dolayısıyla Karakum sahilinde "Deniz ve Küresel Temizlik Sevgi Zinciri" oluşturdu ve temizlik yaptı.

Etkinliğe; CHP Zonguldak Millet-vekili Ali Koçal, Vali Yardımcısı Cemalettin Özdemir, İl Sivil Savunma Müdürü Ahmet Güngör, İl Çevre ve Orman Müdür Vekili Mustafa Aydın, İl Çevre Yönetimi Şube Müdürü Ekrem Bilir, TMMOB Şehir Plancıları Odası İl Temsilcisi ve Kent Konseyi Başkanı Yesari Sezgin, CHP Merkez İlçe Kadın Kolları İlkay Kalender, Çevre Koruma Derneği Başkanı Meltem Gürbüz, Deniz Temiz Derneği Zonguldak Şube Başkanı Cemil Kaya, Hayvan Hakları Koruma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Nurdan Çep, TEMA Vakfı İl Temsilcisi Berran Aydan, Keşif Rekreasyon ve Deniz Sporları Temsilcisi İlker Buğra, sivil toplum örgütlerinin üyeleri ve CHP Yönetim Kurulu üyeleri katıldı.
İl Çevre Yönetimi Şube Müdürü Ekrem Bilir, Karadeniz kıyılarında 165 milyon kişinin yaşadığına değinip şunları söyledi;

FİZİKSEL BOZULMALARA UĞRADI

"Eskinin mavi incisi Karadeniz'de, bugün bir yandan balıkçılık, turizm, enerji üretimi, taşımacılık, endüstri, ulaşım faaliyetlerinde yoğun olarak kullanılırken, diğer yandan kıyıdaş ülkelerin yoğun tarımsal faaliyetleri ve kullandıkları tarım ilaçlarının kalıntılarının sel ve yağmur suları ile taşınması, evsel, tarımsal ve endüstriyel atıkların denetimsiz ve arıtılmadan boşaltılması, gemilerin balast sularıyla geldiği sanılan denizanası benzeri yaratıkların Karadeniz'i mesken tutması, aşırı ticari balıkçılık, kum alımı ile dip taranmasından kaynaklanan fiziksel bozulmalara uğradı. Bütün bu kirlenmeler sonrasında Karadeniz'deki biyolojik çeşitlilik azaldı, besin zinciri olumsuz etkilendi, tür ve çeşit azalmış, kıyı turizmi zorlaştı, önemli ekonomik kayıplara uğranıldı. Bu kayıplar her yıl daha da artacak gibi görünüyor. Karadeniz'de kirliliğin önlenilmesi ve korunması konusunda kamuoyunu duyarlı ol-maya ve başta kamu kurum ve kuruluşları olmak üzere çözüm üretmeye, politikalar geliştirmeye ve uygulamaya, vatandaşlarımızı ve kurumlarımızı görev, yetki ve sorumluluklarının eksiksiz yerine getirilmeye çağırıyoruz." İl Çevre ve Orman Müdürü Vekili Mustafa Aydın ise, Karadeniz'in yıllarca tarım ve sanayi ile bilinçsizce kirletildiğini belirterek, "Karadeniz'de kıyısı bulunan ülkelerin illerinde kutlanmakta olan bu günün, insanları bilinçlendirmek için de kutlanma amacı vardır"  Vali Yardımcısı Cemalettin Özdemir de, "Artık çevreyi temiz tutmayı, bir yaşam tarzı haline getirme zamanı geldi. Bu etkinliğe Zonguldak'ta duyan herkesin gelmesi gerekirdi. Burada yapacağımız 'sevgi zinciri' bir karışla olmaz. Ama yine de bu kadar olmamız, her bir kişinin 50-100 kişiye ulaşması demektir" şeklinde konuştu.
CHP Zonguldak Milletvekili Ali Koçal, "Zonguldak'ın çevre kirliliğinin en büyük kaynağı Çatalağzı Termik Santrali'nden kaynaklanıyor. Termik santralin filtresi henüz yapılmadı, bizim de bununla ilgili çalışmalarımız oldu. Çevreyi insanlar kirletiyor tamam, ama devlet olarak gerekli önlemleri almıyoruz" dedi.
Konuşmaların ardından Karadeniz için el ele tutan küçük büyük yaklaşık 50 civarında çevre gönüllüsü, sahil boyunca çöp temizliği yaptı. Bazı vatandaşların çöp toplarken bastıran dalgalardan kaçıştığı görüldü. Öte yandan, dalgıçların denizin dibine dalış yapacağı etkinlik, Karadeniz'in dalgalı olması nedeniyle iptal edildi.