Kısa adı BEÜ olan Bülent Ecevit Üniversitesi’nin sahipliğinde düzenlenen I. Karadeniz ve Balkan Ekonomik ve Politik Araştırmalar Sempozyumu başladı.

 

Sempozyumun ilk gününde düzenlenen açılış toplantısına, Vali Vekili Ekrem Aylanç, Belediye Başkan Danışmanı Erol Yılmaz, BEÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. M. Hâluk Güven, Prof. Dr. Muhlis Bağdigen ve Prof. Dr. Orhan Uzun, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Dekanı Prof. Dr. Hasan Vergil, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yılmaz Yıldırım, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya, Üniversitemizin akademik ve idari personeli, yurtiçi ve yurtdışından çok sayıda akademisyen ve araştırmacı katıldı.

BEÜ’den konuyla ilgili yapılan açıklama şöyle:

Sempozyumun açılış konuşmasını İİBF Dekanı Prof. Dr. Hasan Vergil yaptı. Prof. Dr. Vergil konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Karadeniz ve Balkanlar dünya tarihi içerisinde medeniyetlerin doğup geliştiği, birçok ülkenin kurulduğu, birçok tarihsel olayın gerçekleştiği büyük bir coğrafyadır. Karadeniz ve Balkanlar dünya coğrafyasında her zaman ekonomik, sosyal ve siyasal açılardan önemli bir role sahip olmuştur. Jeo-stratejik önemi itibariyle bir yandan Akdeniz’e ve Avrupa’ya, diğer yandan Ortadoğu’ya açılan bir köprüdür. Bugün itibariyle Balkan Yarımadasında Arnavutluk, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan, Karadağ, Kosova, Makedonya, Romanya, Sırbistan, Slovenya, Türkiye ve Yunanistan toprakları olmak üzere, toplam 504.884 km2 yüz ölçüm içerisinde yaklaşık 50 milyon nüfus yaşamaktadır. Bunun yanı sıra Türkiye, Gürcistan, Rusya, Ukrayna, Romanya ve Bulgaristan Karadeniz’e kıyısı olan ülkelerdir. Bu bağlamda Karadeniz ve Balkanlar geniş bir hinterlanda sahip bir coğrafyadır.

Sempozyumdaki temel amacımız, stratejik konumu ve sürekli dinamik yönü ile Karadeniz ve Balkanlarda yaşanan ekonomik ve siyasal gelişmeleri analiz etmek ve sınır ötesi iş birlikler bağlamında ekonomik, siyasi, idari, sosyal ve kültürel alanlarda gerçekleştirilecek olan çalışmaların akademik bir platformda ele alınmasını sağlamaktır. Sempozyum, akademisyenleri ve profesyonelleri çeşitli uzmanlık konularında bir araya getirerek karşılıklı etkileşime dayalı tartışma ortamı oluşturmak ve karşılıklı fikir alış verişine zemin hazırlamak amacındadır. Sempozyum ayrıca, ekonomi, finans, yönetim ve uluslararası ilişkiler alanlarında disiplinler arası çalışan pek çok akademisyen ve profesyoneli bir araya getirecek bir mekânsal organizasyon olma hedefindedir. Bu bağlamda Sempozyum, bölgedeki araştırmacılar arasında bir ağ kurmayı planlamaktadır. Karadeniz ve Balkanlarda işbirliği teması üzerine Türkiye’de ilk olarak düzenlenen Sempozyumun, bundan sonraki süreçte de sürekliliğinin sağlanarak her yıl Bülent Ecevit Üniversitesi organizasyonunda bölge ülkelerinden birisinde yapılmasını planlıyoruz. Böylece ülkeler arası işbirliğine katkı sağlamayı hedeflemekteyiz. Bu düşüncelerle Sempozyumun hayata geçmesinde büyük katkılar sunan rektörümüz Prof. Dr. Mahmut Özer’e, Valimiz Ali Kaban’a ve Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Faruk Tezel’e ayrıca teşekkürlerimi iletmek istiyorum. Sempozyumun onursal başkanı Prof. Dr. Mahmut Özer’in şahsında sempozyum Düzenleme Kurulu başkanları Doç. Dr. Gökhan Dökmen ve Doç. Dr. Özcan Sezer’e, Düzenleme Kuruluna, Bilim Kuruluna ve oturum yöneticilerine, bildiri sunan bilim insanlarına ve meslektaşlarıma, sempozyumun düzenlenmesinde ve yürütülmesinde emeği geçenlere, sempozyuma katkıda bulunan tüm kamu ve özel sektör kuruluşlarına, sempozyuma bizzat katılarak bizi onurlandıran herkese teşekkür ediyorum.” 

Prof. Dr. Vergil’in ardından aynı zamanda İİBF öğretim üyesi olan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muhlis Bağdigen bir konuşma yaparak düşüncelerini katılımcılarla paylaştı. Prof. Dr. Bağdigen: “Karadeniz ve Balkanların gerek tarihsel birikimi, gerekse coğrafi konumu itibariyle, stratejik öneme sahip olduğu gerçeğinden hareketle başta ekonomik, sosyal ve kültürel olmak üzere her alanda işbirliği imkânlarının ortaya çıkarılması gerekmektedir. Bu bağlamda bizleri mutlu eden, Karadeniz ülkeleri arasında ekonomik alandaki işbirliklerinin son yıllarda, yeterli olmasa da, giderek artmasıdır. Özellikle, ulaşım ve enerji sektöründeki gelişmeler dikkate değerdir. Diğer denizlere bağlantısı ve stratejik konumu açısından ulaştırma konusu ele alındığında, bilhassa deniz taşımacılığının Karadeniz’de önemli işbirliği alanlarından biri olabileceği tartışılmazdır.

Karadeniz ve Balkanlar aynı zamanda enerji koridorunun önemli bir parçasını oluşturmaktadır. Bölgenin enerji koridoru olması nedeniyle enerji arz güvenliğinin sağlanması sürecinde ülkelerin işbirliğinin önemi de hepimizin malumudur. Karadeniz ve Balkan ülkeleri ile Ülkemiz arasında işbirliği ve karşılıklı ilişkilerin geliştirilmesi için Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü gibi bölgesel düzeyde önemli işlevler gerçekleştiren kuruluşların yanı sıra; kentler ve yerel aktörler düzeyinde de oluşturulacak işbirliği ve ağlar, bölgenin ekonomik, siyasal, yönetsel ve sosyo-kültürel gelişimine katkıda bulunacaktır.”
şeklinde konuştu. Sözlerini Sempozyuma emeği geçenlere teşekkür ederek sonlandıran Prof. Dr. Muhlis Bağdigen’in ardından bir konuşma yapan Vali Vekili Ekrem Aylanç ise “Sovyetler Birliğinin dağılması sonrasında Karadeniz kıyısı olan Bulgaristan, Romanya, Ukrayna, Gürcistan ve geniş Karadeniz bölgesi, Balkanlarda Moldova, Makedonya, Arnavutluk, Bosna-Hersek, Hırvatistan, Güney Kafkasya’da Azerbaycan ve Ermenistan, içinde yer alan ülkeler Rusya Federasyonu’ndan uzaklaşarak Batı’ya yakınlaşmaya başlamıştır.” şeklinde konuştu.

Bülent Ecevit Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ve Makedonya Fon Üniversitesi iş birliğiyle düzenlenen Sempozyuma ulusal ve uluslararası üniversitelerden yaklaşık 80 akademisyen katılıyor. Sempozyum farklı konuları içeren oturumları ile 4 Eylül 2014 tarihine kadar devam edecek.

Sempozyum programına ve ayrıntılı bilgilere adresinden ulaşılabiliyor.

 

(Haber Merkezi)