Karadeniz kıyıları, arıtma tesisi inşaatı bir türlü bitmeyen termik santralın külüyle boğuluyor... Zonguldak'ın Çatalağzı Termik Santrali'nden (ÇATES) çıkan küller, hiçbir arıtma sistemi olmadan denize dökülüyor. Karadeniz sahillerini kaplayan küller, insan sağlığı ve denizdeki canlıların yaşamını tehdit ederken, yapımına başlanan kül barajı inşaatının bir türlü bitirilmemesi tepkilere neden oluyor.
Merkez İlçe'ye bağlı Çatalağzı Beldesi'nde kurulu Çatalağzı Termik Santralı'ndan denize boşaltılan kül ve cüruf, çevre kirliliğine neden oluyor. Karadeniz'e boşaltılan küller nedeniyle yaz aylarında sahillerde denize dahi girilemiyor.
Çevre Koruma Derneği Zonguldak Şube Başkanı Meltem Gürbüz, ÇATES'in yıllardır kül ve cüruf atıklarını Karadeniz'e deşarj ederek yoğun kirliliğe neden olduğunu söyledi.
TEMELİ 2002'DE ATILDI
Gürbüz, kül ve cürufların denizin dibinde betonlaşarak ekolojik dengeyi bozduğunu ve canlıların yaşamasına olanak vermediğini de belirterek, şöyle dedi:
"Bu sorun yıllar önce Bölge İdare Mahkemesi'ne götürülmüş, büyük mücadeleler sonucunda ÇATES'e kül barajı yapılması konusu gündeme gelmişti. 2002 genel seçimleri öncesi temeli atılan ve 2005 yılında bitmesi planlanan kül barajı ne yazık ki henüz aktif hale gelememiştir. Sanayi ve teknolojiye karşı değiliz. Ancak bunların ÇED'e uyumlu olmasının hiç değilse bundan sonra Avrupa Birliği'ne uyum sürecinde zorunlu olduğunu düşünerek seviniyoruz. Eski teknolojilerle çalışan kuruluşların da bir an evvel yenileme ve iyileştirme çalışmaları yapmaları gerekiyor. Çevre ve Orman Bakanlığı da bu konuda ciddi yaptırımlar uygulamalı. Yıllardır Zonguldak sahillerinde külden bariyerler oluşturan, çevre halkını sağlıksız koşullarda yaşamaya mahkûm eden termik santralın çevreye en az zarar verecek şekilde iyileştirme çalışmaları yapılması gerekiyor" diye konuştu.
BELDE HALKI ÖRGÜTLENİYOR
Dernek Başkanı Gürbüz, Dernek olarak belde halkıyla bir toplantı gerçekleştirdiklerini belirterek, "Santralin külleri beldenin havasını, suyunu, toprağını ve insanları perişan ediyor. Mevzuat, 2010'a kadar bu atıkların çevreye, deniz havaya salıverilmesi konusunda bekliyor. Ancak ondan sonra ceza uygulanabilecek. Çare bulmak da değil, ceza yazılabilecek ve belde kirlenmeye hızla devam edecek. Halk yıllardır isyanlarda. Ne belediye başkanı sahipleniyor, ne de milletvekillerimiz.
Yıldır bitmeyen bir kül barajı inşaatı var, halkın sağlığı hiçe sayılıyor. Kanser oranı çok yüksek… 'Kim sahiplenecek' diyen Çatalağzı halkı, çareyi örgütlenmekte buluyor.
Geçtiğimiz hafta belde halkı ve Zonguldak Çevre Koruma Derneği işbirliği ile bir toplantı gerçekleştirdik. Aynı gün ÇATES'in külleri Deniz Kulübü'nde ve Zonguldak sahillerinde korkunç biçimde birikmişti, balçık görüntüsü veren küller için Derneğin telefonları susmadı.
Nerede Zonguldak milletvekillerimiz? Zonguldak için ne zaman bir şeyler yapmayı düşünüyorlar? Kül barajı hangi seçimde bitecek? En son ne zaman Çatalağzı'na gidip halkı dinleyip çektiklerini yerinde gördüler? Merak ediyoruz. Ve bu sorularımıza yanıt bekliyoruz" dedi.
Santral yetkililerinden alınan bilgiye göre, işletmeden çıkan külün yüzde 78'i satılıyor, yüzde 22'si ise denize dökülüyor.
"DENİZLERİMİZ TEHLİKE SAÇIYOR!"
Zonguldak ve Kozlu Belediyelerinin denizlerin temiz olduğu şeklindeki açıklamalarına, Çevre Koruma Derneği'nden tepki geldi. Çevre Koruma Derneği Zonguldak Şube Başkanı Meltem Gürbüz, "Evsel atıkların, yani kanalizasyon sisteminin arıtmasız olarak denizde son bulması koli basili oranını tehlikeli boyutlara taşıyor" dedi.
Başkan Gürbüz, açıklamasında şunları söyledi;
"Yaz geldiğinde sahilleri dolduran Zonguldak halkı, ne yazık ki, hiçbir uyarıyı dikkate almıyor, çocuklarını ve kendilerini mikrop yuvası sahillere atıyorlar. Hiç bir yetkili, hangi sahilin güvenli olduğu konusunda açıklama yapmıyor, uyarmak gereği duymuyor.
Özellikle çocuklar bu durumdan fazlasıyla etkileniyor, ateş, bulantı, kusma şikayetiyle hastanelere akın ediyorlar. Sağlık Müdürlüğü, koli basili oranının alt sınırı 1000 olması gerekirken, 7500 olduğu birçok sahilimizdeki bu tehlikeyi dikkate almalı ve Zonguldak halkını uyarmalı. Deniz suyu verilerinin herkesin bilgilendirilmesi için açıklanmasını istiyoruz."