Kdz.Ereğli Muhtarlar Derneği'nin 12. olağan genel kurulu Sevgi Barış Dostluk Düğün Salonunda gerçekleştirildi. Kdz.Ereğli Belediye Başkanı Opr.Dr.Hüseyin Uysal, Belediye Başkan Yardımcıları İbrahim Cöbek, Esra Alpago, Nazım Erdoğan, İsmail Başer, Ormanlı Belediye Başkanı Bayram Başol, Muhtarlar Derneği Konfederasyon Başkanı Hüseyin Akdeniz, Muhtarlar Derneği Karadeniz Bölge Konfederasyon Başkanı Şerafettin Nas, Konfederasyon Genel Sekreteri Sevim Özsoylu, AKP, CHP, MHP, DSP, Kdz.Ereğli İlçe Başkan ve yöneticileri, meslek odalarının başkan ve yöneticileri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, siyasiler ve muhtarlar katıldı.

 

"FIRSATLAR BULDUK"

Divan Başkanlığını Yusuf Oktay, katiplikleri ise Nazif Kaplan ve Ercan Aydın'ın yaptığı genel kurul saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başladı. Muhtarlar Derneği Başkanı Şakir Başol, görev süresi boyunca yapılan çalışmalara ilişkin bilgiler bilgiler verdi. Bölgenin sorunlarını Başbakan başta olmak üzere Bakan ve milletvekillerine iletme fırsatı bulduklarını söyledi.

 

CANDAN'A HİZMET TEŞEKKÜRÜ

Ak Parti Zonguldak Milletvekili Prof.Dr.Ercan Candan'ın bölgeye sağladığı hizmetler ve katkılardan ötürü teşekkür eden Başkan Başol, "Muhtarların gruplar halinde Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne giderek çeşitli temaslarda bulunduklarını hatırlatan Başol, "TBMM'nin çalışmalarını yakınen görme fırsatı bulduk.  Ödenekler başta olmak üzere su, eğitim, işsizlik, elektrik, alt yapısı, köy kanununa ilişkin değerlendirmede bulunduk" dedi. Ağabeylik yapacağını belirten ve helallik isteyen Başol, "Destek veren katkı sağlayan herkese bir kez daha şükranlarımı sunuyorum" sözleri ile konuştu.

 

VİZYON VE MİSYON HEDEFİ

Faaliyet ve Denetim Kurulu raporlarının okunup ibra edilmesinin muhtar adaylarına söz verildi. Muhtar adayı Adnan Alar, 3 dönemdir Gebe köyü muhtarlığı yaptığını belirterek, "Hizmet yolunda vizyonumuz olmalı. Vizyonu önümüze koyarak misyonumuzu da iyi bilerek, muhtarlar derneği olağan kongremizde yetki istemeye, yönetime, başkanlığa talip olduk. Derneğimize şehrimiz insanının, ekonomik,sağlık, kültürel, ulaşım konularında yön verilen değil yön veren bir dernek haline getirmeye çalışıyoruz. Köy ve mahallelerde yaşayan her insanın derdinde, her türlü meselesinde muhtarlar olarak birlik ve beraberlik içerisinde hareket eden kamuoyuna fikrini paylaşan diklenmeden dik duran bir anlayışı getirmek istiyoruz. Köylerimizle hizmeti buluşturmak tanıştırmak istiyoruz. Bizler hizmet zamanı el birliği ile seçim zamanı seçim geçim zamanı geçim dönemini muhtarlar derneğinden başlatmak istiyoruz.  Tersaneler bölgesinde çalıştığımı ifade ettim bugün orada esen rüzgar bu şehrin ekonomik kaybı değil mi? Burada çalışan insanlar köylerine evlerine ekmek götüren köylerinin ekonomisini kalkındıran insanlar değil mi? İktidar muhalefet olarak hepimizin derdi değil mi? Bir şehrin nüfus artışı siyaset içerisinde siyaset üreterek değil böl parçala yönet yöntemiyle değil muhtarlar ile el ele sivil toplum, kurum ve kuruluşlarla el ele vererek çoğalır" dedi.

 

PROJELERİNİ ANLATTI

Diğer muhtar adayı Kıyıcak Köyü Muhtarı Şükrü Kılıç da projelerinden de bahsederek şunları söyledi: "Hem temsil ettiğiniz vatandaşların hem de kamu kurumları nezninde bakanlıklar, genel müdürlükler, il genel, ilçe kuruluşları, belediyeler, il özel idareleri ile köprü vazifesi teşvik etmekteyiz. Bu da demek oluyor ki çok büyük görev sorumluluklar demektir. Bizler bu yetki ve sorumluluklarımızı birlik ve beraberlik içerisinde en üst seviyeye taşımaktayız. Projelerimiz muhtarlarımızın ve halkımızın birbirleri ile daha iyi kaynaşması ve hizmetlerin daha etkin ve hızlı yapılabilmesi için merkezi bir yerde dernek binası tutacağız. Muhtarlarımıza hukuki sıkıntılarında yardımcı olabilmeleri için derneğimize anlaşmalı bir avukat temin edeceğiz. Yılda enaz 4 kere muhtarlarımız ile birlikte sorunları paylaşmak, gezi piknik çay toplantıları yapacağız. Muhtarlarımızın devlet memurları gibi yeşil pasaport sahibi olmaları için çalışmalar yapacağız. Muhtarlık görevi sona erdiğinde silah ruhsatlarının harçlarını ücretsiz olması için çalışmalar olacak. Hastaneler petrol ofisleri gibi kurumlarla anlaşılarak muhtarlar derneği üyelerini bu işlemlerde indirim sahibi olması sağlanacak. Tabi ki bu hizmetler milletvekilimiz, belediye başkanımız, il genel meclisi arkadaşlarımız ile birlikte üreteceğiz"

 

KAZANAN MUHTARLAR OLACAK

Muhtarlar Derneği Karadeniz Bölge Konfederasyon Başkanı Şerafettin Nas, muhtarların öncelikle birlik ve beraberliğe ihtiyacı bulunduğunu hatırlatarak, "Eleştiri yaparken de kırmadan dökmeden yapacağız genel kurulun önemi de bu. Muhtarlarımız ya derneğe gidip eleştirisini yapacak ya da genel kurulda konuşacak. Buradan kaybeden değil kazanan taraf çıkacak ve sonuçta kazanan hepimiz olacağız" sözleri ile konuştu.

 

"BÜTÜNLEŞME İÇERİSİNE GİRDİK"

Muhtarlar Derneği Konfederasyon Başkanı Hüseyin Akdeniz, dernek başkanlığına aday 2 isme başarılar dileyerek başladığı konuşmasında şunları söyledi: "Biz bir bütünleşme içerisine girdik. Yaptığımız görev ve sorumluluk bilinci mutlaka yerelde daha çok belediye başkanlarımız, il genel meclisimiz, genelde de milletvekili ve siyasi partilerin temsilcileri ile hareket tarzımız var. Gerek 442 sayılı kanun gerekse 4541 sayılı kanun hem yereli hem genelin bize ifade ettiği kavramları içeriyor. Dolayısıyla burada daha çok köy muhtarı arkadaşımız genel ile iştikal ederken mahalle muhtarı arkadaşlarımız da genelde yerel ile iştikal ediyor. Bu anlamda elbette 1924 tarihinde çıkan 442 sayılı kanun ile 2014 yılında çalışmamız mümkün değil zaten çalışamıyoruz. Yine 1948 yılında çıkan 4541 sayılı şehir ve kasabalarda mahalle muhtarlığına dair kanun bugün ki 2014 Türkiye'sinde çalışmamız mümkün değil. 1944 tarihinde çıktığı zaman zaten kanun o günkü kapanan mahalle muhtarlıklarının yerinde yapamadığı resmi görevleri ifası için çıkarılan bir kanun. Günümüz demokrasisi Avrupa özerklik şartı artık yerel yönetimlerin daha katılımcı daha şeffaf daha anlaşılabilir hizmeti ön görmekteyiz. Yerel yönetimin en alt birimi olan ve dünyada bir başka örneği bulunmayan bir sistemimiz var. Bu sistemi belediyeler ile il genel meclisleri ile ve siyasi otorite ile renklendirmek zorundayız.

 

MUHTARLAR KILCAL DAMARDIR

Mahalle muhtarlarımız belediyenin, köy muhtarlarımız şehrinin ilçesinin ön uçtaki kılcal damarları ve siyasi bir aktör olarak seçilmedikleri için de herkesin yanlarına rahatlıkla gelip gidebilecekleri insanlardır. Biz yapmış olduğumuz hizmetin değerini ve önemini çok iyi bilmekteyiz. 25 Yıllık muhtarlık hayatım içerisinde çeşitli kademelerde bulunduk. Muhtarlık camiasının son 10 yılına baktığımızda korkunç bir dağılma ile karşı karşıyaydı. Bu hareketin ilk başlangıç noktası Zonguldak'tır.

 

MUHTARLAR ŞİMDİ 870 TL ALIYOR

Belki bugün özlük haklarımızdaki iyileştirmenin yeterli olmadığını düşünen arkadaşlarımız mutlaka olacaktır ama şunu ifade etmemde fayda var daha önce  9 TL alan muhtar şimdi 870 TL alıyor. 20 Yıl önce 9 TL alıyordu şimdi bu rakam 870 TL'ye yükseldi. Bu hükümet dönemimizde 2005'te yüzde 100, geçtiğimiz yıl çıkan yasa ile de yüzde 100 zam yapıldı. Çok ciddi artışlar sağlanmıştır. Biz bu artışları bir tarafa atıp yarın parlamentoda grubu bulunan tüm siyasi partilere ve hükümete gidip tekrar özlük hakkı dersek siz nereden seçildiniz de geldiniz konusu ile karşı karşıya kalırız, kendinize mi seçildiniz? derler bize.

 

"BAĞ-KUR İMKANINI DEĞERLENDİRİN"

Dün meclis görüşmemde de Bağ-Kur'a kayıtlı arkadaşlarımızın Bağ-kur'a ödeyemediklerinden bir çoğunun icralık olduğunu söyledik bu ay sonuna kadar çıkacak yasa ile ciddi bir Bağ-kur affı ile karşı karşıyasınız bu affı değerlendirmeniz gerekmektedir. Belki bu zamana kadar böyle bir uygulama ile karşı karşıya kalmadık. Diyelim ki Bağ-Kur'a borcunuz var donduruyorsunuz, paranız elinize geçtiğinde ödemeler yapabiliyorsunuz. Güneydoğuya gidiyorum Doğu Anadolu'da özlük hakları diyor, Edirne, Akdeniz yeşil pasaport, Karadeniz bölgesi ise silah diyor. Sayın Başbakan muhtarlıktan düştüyse taşımakta istiyorsa parasını ödeyecek ve taşıyacak diyor. Siz ben başbakanı aşamıyorum bu konuda aşma şansına da sahip değilim çünkü başbakanımız öyle bir yerde yakaladığınız ki ağzından söz aldınız mı daha o sözden geriye dönmüyor ve dediğini de yapıyor. Yüzde 95 oranında yapılan zamda yüzde 85 çıktı, bizim hiç mi hatırımız yok dedim. Uzun yıllar muhtarlarla çalıştınız dedi 10 puanda ben vereyim dedi. Bu noktada silah ruhsatlarına başbakan kendi milletvekillerinin silah ruhsatlarına sıcak bakmıyor bunu ifade edeyim. Bunun gayretini göstermeyecek miyiz, göstereceğiz. Yeni ve eski muhtarlar olarak sayımız 1.5 milyon. Çok ciddi bir rakam. Biz ne istediğimizi bileceğiz, biz ne istemediğimizi bilmediğimiz sürece biri silah biri ödenek biri yeşil pasaport derse ancak avunuruz. Bakın önümüzde çok ciddi bir süreç var, büyükşehir yasası şimdi bütün şehir yasası. Kulağımıza bunlar geliyor. Daha fazla birlik ve beraberliğe ihtiyacımızı olduğumuz anlar geliyor. 34 bin köy 18 bin 201 köye düştü. Örneğin Ereğli'nin ilçesine bağlı köylerin ilçeye bağlanarak lav edilmesi planlanıyor. 185 Yıllık Osmanlı'dan gelen geleneği yok edemeyiz, 2 defa muhtarlıkların lav edilmesi denenmiş"

Kdz.Ereğli Belediye Başkanı Opr.Dr.Hüseyin Uysal da konuşmasında muhtarların her zaman yanlarında olacaklarını belirterek hayırlı olsun temennisinde bulundu.

 

PLAKETLİ TEŞEKKÜR

Muhtarlar Derneği Konfederasyon Başkanı Hüseyin Akdeniz, Muhtarlar Derneği Karadeniz Bölge Konfederasyon Başkanı Şerafettin Nas ve Kdz.Ereğli Belediye Başkanı Opr.Dr.Hüseyin Uysal'a desteklerinden ötürü teşekkür plaketleri verildi.

 

(Haber: Mustafa Kemal Bektaş)