Zonguldak'ta, 17 Mayıs 2010 tarihinde 30 maden işçisinin yaşamını yitirdiği eksi 540 kodundaki grizu patlamasında, büyük hasar gören Yeni Karadon Servis Kuyusu'nun onarımı Çinli işçiler tarafından tamamlandı.
Patlamayla hurda malzemeden temizlenen ve elektronik sistemleri yenilenen ocağın olaydan önceki haline getirildiği bildirilerek, 30 işçisi ölen firmanın yarım kalan işine devam edeceği belirtildi.
18 Ekim 2010'da uluslararası ihalede 1 milyon 209 bin dolar teklifle işi üstlenen Çin'den Sino Steel Industr Trade (SSIT) Group Corporation çalışmalarını bitirdi. Maden kuyusunun tamamen temizlenmesi, tahribatın giderilmesi, eksi 540 kodundan eksi 720'ye kadar tüm temizlik ve bakımının yanı sıra ihraç sisteminin ve yardımcı kurtarma vincinin yeniden bütün testlerinin yapılması işini üstlenen firma, Çin'den gemiyle gelen 2 konteyner ürünle 37 ton malzemenin de montajını yaptı.

ÇİNLİ FİRMA SÖZLEŞMENİN GEREĞİNİ YERİNE GETİRDİ
Türkiye Taşkömürü Kurumu(TTK) Genel Müdürü Burhan İnan, Çinli firmanın ihale gereği 150 günde tahrip olan kuyuyu hazır hale getirdiğini kaydetti.
İnan, şunları söyledi. “Yeni servis kuyumuz ve maden ocağımız olaydan önceki haline getirildi. Firmaya işe başlamaları konusunda çağrı yaptık. Kısa zaman sonra galeri açma çalışmaları kaldığı yerden devam edecek. Çok üzücü bir kaza yaşadı, umarız benzerleriyle hiçbir maden ocağımızda bir daha karşılaşmayız.”

FİRMA KUSURLU
BULUNMUŞTU
Olayın ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanlığı inceleme raporunun sonuç bölümünde, firmanın yer altındaki havalandırma ve diğer iş güvenliğiyle ilgili alanlarda kusurlu bulunmuştu.