GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş 17 Mayıs 2010 tarihinde TTK Karadon Müessesesi Yeni Servis Kuyusu -540 kodunda taşeron şirketin çalıştığı hazırlık galerisinde meydana gelen grizu faciasında hayatlarını kaybeden 30 maden işçisi için anma töreni düzenleyeceklerini bildirdi.

Alabaş’ın açıklamasında şöyle dedi:

“Madenciler olarak 17 Mayıs 2010 tarihinde Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessesesi’nde hazırlık işlerini yapan  taşeron şirkette meydana gelen grizu faciasında 30 arkadaşımızı yitirdik.

Kazanın ardından hazırlanan raporlar, taşeron şirketin iş sağlığı ve güvenliği önlemlerini almadığını, güvencesiz ve hatta sigortasız işçi çalıştırdığını gözler önüne serdi.

TTK’da taşeronlaşmanın başladığı 2004 ve 2005 yılından itibaren uyarılarımızı yaptık. O tarihlerde taşeron şirketi ocağa sokmayarak eylemler de yaptık. Taşeronlaşmanın yol açabileceği ciddi sakıncaları açıkça ortaya koyduk. Ama taşeronlaşma politikaları ısrarla uygulamaya sokuldu.

Sonuçta 17 Mayıs 2010’da büyük bir acı yaşadık.

Şehit olan 30 madenci arkadaşımızdan 2’sinin cenazeleri ocaktan ancak 8 ay sonra çıkarılabildi.

Facianın üzerinden 1 yıl geçti. Acılarımız hâlâ taze.

30 maden şehidimizi anmak ve taşeronlaşmanın sonuçlarına dikkat çekmek için facianın 1. yıldönümünde kazanın meydana geldiği Karadon Yeni Servis Kuyusu başında bir anma töreni düzenleyeceğiz.”