Zonguldak- Müessese Müdürlüğü'nde 08.00-16.00 vardiyasında çalışan maden işçileri, ocağın giriş ve çıkışdaki bazı kapıların kilitli tutulduğu iddiasıyla eylem yaparak 3.5 saat direniş yaptı. 

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) yönetim kurulu üyeleri ve şube başkanlarının da destek verdiği eylemde ocağa inen sendikacılar, Karadon Müessesesinin kilitli kapı uygulamasından vazgeçmeleri çağrısında bulundu. 

GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş, gazetecilere yaptığı açıklamada, işçi açığı nedeniyle maden işçilerinin üzerinde iş baskısı oluştuğunu, işçilerin can güvenliğinin bulunmadığını iddia etti. 

İşçilerin öz verili çalışmalarına rağmen kapıların kilitlenerek üzerlerinde baskı oluşturulduğu iddiasıyla eylem yaptığını ifade eden Alabaş, ''Bu konuları defalarca müessese müdürüyle konuşmamıza rağmensonuç alınamadı. Bundan dolayı da arkadaşlarımız ocaktan çıkmama haklarını kullandı. TTK Genel müdür yardımcıları ve müessese müdürüyle yaptığımız görüşmeler sonucu belli konularda anlaştık. İşçi arkadaşlarımız bunun üzerine ocaktan çıkıyorlar'' diye konuştu.

''Bundan sonra kilitler kalkacak diyebilir miyiz''sorusu üzerine Alabaş, şunları söyledi:

''Buradaki işçi arkadaşlarımız zaten kart sistemiyle takip ediliyor. İşçi arkadaşlarımız kurallara riayet etmesine rağmen kilidin psikolojik bir baskısı var. Yeraltında en ağır şartlarda madencilik yapan arkadaşlarımız, kendilerine bu konuda psikolojik baskıuygulandığını gerekçe gösteriyor, haklılar da. İş yerlerinde arkadaşlarımızın giriş çıkışları kartla takip edilmesine rağmen, kapıların üzerlerine kilitlenmesi, arkadaşlarımızı rahatsız etti.''

3,5 saatlik eylemin ardından, dışarıda bekleyen işçiler ocaktan çıkan arkadaşlarını alkışladı.

TTK Genel Müdür Yardımcısı Mahmut Özçelik, kapıların kilitlenmediğini ve maden ocağında yer üstüne çıkış noktalarında işçilerin kart bastığı turnikeler bulunduğunu söyledi.

''Kart basılan turnikeler açık'' diyen Özçelik, ''Onun dışındaki yerleri arkadaşlarımız kilitledi. 'Onları istemiyoruz' diye işçiler eylem yaptı. İşçilerin çıkmasını engelleyici herhangi bir şey yok. Bir işçinin dışarıda işi varsa veya mühendisinden yazılı kağıdı varsa rahatlıkla dışarı çıkabiliyor'' dedi.

*Fotoğraf arşiv.