AK Parti Zonguldak Milletvekili Pro. Dr. Ercan Candan, Karaelmas serüveninin 8 Kasım 1829’da Uzun Mehmet’in keşfi ile başladığını belirtti.

Karaelmas’ın hayatın bir paçası haline geldiğini ifade eden Candan, bazen de acıların sebebi olduğunu belirten açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

“İlçemizde ve ilimizde Karaelmasın serüveni 8 Kasım 1829’da Uzun Mehmet’in keşfi ile başlar. Acısıyla, tatlısıyla ve ekonomimize verdiği büyük katkısıyla hayatımızın bir parçası haline gelmiştir. Uzun yıllar bölge insanımızın geçim kaynağı, ülke ekonomimizin can damarı olmuştur. Maalesef hiç istemesek te bazen acılarımızın da sebebi olmuştur.

 

Ülkemizin çeşitli bölgelerinden insanlar iş için, aş için, Karaelması yeryüzüne çıkarmak için ilimize göç etmişlerdir. Bu özelliği ve yapısı ile de ilimiz, Türkiye’mizin küçük bir özeti gibidir.

 

Bu değerli madeni bizlere kazandıran Uzun Mehmet’i ve dünyanın en zor mesleğini yerine getirirken yaşamını yitiren tüm maden şehitlerimizi rahmetle ve minnetle anar, “8 Kasım Uzun Mehmet’i Anma ve Kömür Günü”nü kutlarım.”