Zonguldak Kimsesiz Çocukları Koruma Derneği Başkanı Mine Kundak, kapatılan Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Zonguldak Merkez Çocuk Yuvası Müdürlüğü'nün önünde dün bir basın açıklaması yaptı.
Başkan Mine Kundak, yuvanın kapatılmasıyla, tahliye edilen kimsesiz çocukların ve yuvada çalışan personelin mağdur edildiğini belirterek, kararın bir an önce geri çekilmesini istedi.
Kundak, şunları söyledi:

"ŞAŞKINLIK İÇERİSİNDEYİZ"
"Temmuz ayında Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu'ndan (SHÇEK) gelen müfettişler, Zonguldak Merkez Çocuk Yuvası'nın kapatılması kararı aldı. Kapatılma gerekçesi olarak binanın fiziksel koşullarının yetersizliği ve bunun çocukların psikolojisini olumsuz etkilediği gösterildi. Bizler, Zonguldak Merkez Kimsesiz Çocukları Koruma Derneği olarak binamızın yetersizliğini birçok kez yetkililere ifade ettik. Sürekli Sevgi Evleri'nin yapılacağı sözleri verildi. Hatta yer tespiti yapıldı. SHÇEK'nın Sevgi Evleri Projesi'ni yönetim kurulu olarak yerinde incelemiş ve çocukların sağlıklı gelişimi için daha uygun ve uygulanabilir olduğunu saptamıştık. Tefrişini Zonguldak'taki duyarlı vatandaşlarımızın da desteğini alarak gerçekleştirebileceğimize söz verdik. Bu ani kapatma kararı karşısında şaşkınlık içindeyiz."

"KALICI ÇÖZÜMLER GEREKİYOR"
"Yerine daha iyisi konmadan paldır küldür gündeme getirilen kapatma kararını doğru bulmuyoruz. Çocukların birçoğu farklı yerlere gönderilirken; bazı çocukların 'çocuk evleri' adı altında kiralanacak evlerde korunacağı söyleniyor. Bunun çocuklarımız için doğru bir proje olduğundan emin değiliz. Kaldı ki, ilimiz ve çevresi, parçalanmış ailelerin sayıca çok olduğu bir bölge.
Bu nedenle de bir an önce kalıcı çözümlerin üretilmesi gerekiyor. Diğer yandan yuvada bugüne kadar istihdam edilen 44 personel ve onların aileleri hiç düşünüldü mü? Biz dernek yönetim kurulu olarak Sevgi Evleri'nin bir an önce yapılmasını ve bu proje yaşama geçene kadar yuvamızın hizmet vermeye devam etmesini talep ediyoruz. Duyarlı Zonguldak halkımızın arkamızda olduğunu biliyoruz."