CHP Zonguldak Milletvekilleri Prof.Dr.Mehmet Haberal ve Ali İhsan Köktürk, 1 Temmuz Kabotaj Bayramı kapsamında kutlama mesajı yayınladı.

 

AĞIR DARBE VURULDU

Osmanlı İmparatorluğu çöküş döneminde kapitülasyonlarla denizlerimizde, yolcu ve yük taşıma hakkını Avrupalı devletlere verildiği bu nedenle  kendi denizlerimizde ticaret yapamaz duruma düşüldüğü hatırlatılan yazılı açıklama şu şekilde:

“Deniz ulaştırmasının büyük bir bölümüyle, önemli limanların işletilmesi yabancıların elindeydi. Türkiye; Lozan Antlaşmasıyla denizlerinde gemi işletme hakkını (kabotaj hakkı) geri aldı. 1 Temmuz 1926 tarihinde çıkarılan Kabotaj Kanunu ile Türk karasularında yolcu ve yük taşıma hakkı sadece Türk gemilerine verilerek, emperyalist güçlere ve emperyalist emellere ağır bir darbe vurulmuş oldu. Kabotaj Kanunuyla birlikte Türkiye’nin denizlerinde hâkimiyeti ve tam bağımsızlığı sağlanmış oldu. Türkiye Cumhuriyeti Devleti, uyguladığı millî ekonomi gereğince yabancıların kapitülasyonlardan yararlanarak kurdukları ticaret işletmelerini de satın alarak millîleştirdi.  

 

“KARARLILIKLA KUTLUYORUZ”

Bugün, Kabotaj Bayramının 88. yılını aynı coşku ve kararlılıkla kutluyoruz. Ancak, Türk halkının varını yoğunu ortaya koyarak yaptığı Kurtuluş Savaşından sonra tüm olanaksızlıklara karşı, bir taraftan Osmanlı borçlarını ödeyen, diğer taraftan; yabancıların ellerinde bulunan işletmeleri satın alarak millileştiren Cumhuriyetimizin kurucularına karşı, son dönem yapılan eleştirileri iyi niyetli olarak görmüyoruz. Hele hele stratejik öneme sahip kurumlarımızı, limanlarımızı, bankalarımızı, topraklarımızı ölçüsüz biçimde yabancılaştıran AKP iktidarının, Kurtuluş Savaşı gibi büyük bir destanı yazarak Cumhuriyetimizi kuran, tam bağımsızlığımızı sağlayan Cumhuriyetin kurucu kadrosunu eleştirme hakkı yoktur, olamaz da! Siyasal iktidarın 12 yılda aldığı iç ve dış borçları, sattığı kurumları ve toprakları düşündüğümüzde, ülkemizin Osmanlı dönemindeki kapitülasyonların yarattığı ağır sonuçlardan daha ağır sonuçlara doğru sürüklendiğini görmemek körlüktür.

 

“AYMAZLIK ÖRNEĞİDİR”

Özellikle “Tohumculuk Yasası”, “Petrol Yasası”, “Yabancılara Toprak Satışı”  gibi AKP döneminde çıkan birçok yasayla, ülke kaynaklarının yabancılara ve yabancı şirketlere peşkeş çekilmesi tam bir aymazlık örneğidir. Bu duygu ve düşüncelerimizle, 1 Temmuz Kabotaj Bayramını yürekten kutluyor, bize özgür ve tam bağımsız bir ülke bırakan; başta Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, silah arkadaşlarını ve Kurtuluş Savaşı kahramanlarımızı saygıyla anıyoruz”

 

(Haber Merkezi)