“Kar istiyoruz” diye dualar ettik. O dualarımız kabul oldu ama… Bu kez kar ile mücadele başladı. Ereğli merkez bile elektriksiz kalırken, düşünün bir de köyleri. Köyler sahipsiz. Seslerini duyan yok. Derler ya “hep fotoğraf çektiriyorlar” diye. Bu kar yağışında da öyle oldu. Bir çok köy elektrik kalmak bir yana ulaşım açısından tüm umutları Allah’a kaldı.

Tarih 18 Ocak 2021 ve yer Kdz. Ereğli’nin Ballıca Köyü. Bu köyde yaşayan ve ekmek parası için Ereğli’deki işyerlerine gitmek durumunda kalan 4 kişi omuz omuza vererek köyden yola çıktı ve Sücüllü üzerinden Ereğli-Zonguldak karayoluna çıktı. Öyle iki satır yazmak ile ifade edilemez bu durum. Bilenler bilir, Ballıca’dan çıkacaksın ve Sücüllü köyünden itibaren sürekli dimdik rampaları çıkıp ana yola geleceksin. İflahın kesilir. Yürüyemez, önünü göremezsin. Hele ki bir de karlı yürüyüş. Köylü gençler bu yolu aşıp ana yola çıkmışlar çıkmasına ama…. Yolda kuş uçmaz, kervan geçmez. Ara sıra sağlam aracı olan birkaç kişi gelip gitmiş ama, “dur”  desen kim anlar. Allah’ın dağ başı. Kimse durmamış. 5 saatten fazla yol yürüyüp bu yol üzerinden Ereğli’ye ulaşmak isteyen emekçi gençler, ne yapacaklarını bilemez bir durumda iken, “Ereğli Emniyet Müdürüyüm ben, ne yapıyorsunuz?” diyen birinin aracı durmuş. Emniyet müdürü olduğunu da yanında esas duruşta olan polisten anlamışlar. Bu arada çok yorgun düşen bir arkadaşını emniyet müdürünün aracına bindirerek göndermişler. Yol üzerindeki bir eve sığınarak, donmaktan kurtulan geride kalan 3 işçi köyden arkadaşları olan Armağan Açıkgöz’e ulaşmışlar telefon ile. Armağan Açıkgöz de, tanıyıp bildiği ve bu aralar sürekli yollarda gönüllü kurtarıcı gibi çalışan Kdz. Ereğli  Herkül Grubunun Başkanı Taner Tatoğlu’na ulaşmış. Tatoğlu ve ekibi gitmişler ve “ölüm nedir acaba?” diye korkuya kapılan 3 kişiyi kurtararak Ereğli’ye getirmiş.

Haber ve olay bu. Yani, diyeceğim o ki, benim gibi bir çok kişi kar gelsin diye çığlık attı da. Kar geldi de tam geldi. Yollar kesik, elektrik yok. Peki ya durumun ağırlığı altında kalanlar kim? Yorum sizin.

Haber: Eyüp Bektaş