Karikatürist Ayhan Kiraz'ın Çaycuma Sanat sitesinde yayımlanan "Hak hukuk derdi olmayan çevre, Çaycuma Eğitim Sen'le uğraşıp duruyor!" başlıklı karikatürü beraat etti. Mazlum Der Genel Başkan Yardımcısı Recep Karagöz'ün, dini değerleri aşağıladığı gerekçesiyle Ayhan Kiraz hakkında Çaycuma Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunmasıyla açılan dava Çaycuma Asliye Ceza Mahkemesinde görüldü. Karikatürist Ayhan Kiraz ve karikatürü ilk duruşmada, suç unsuru oluşmadığı gerekçesiyle beraat etti.

 

Beraat kararının ardından Eğitim Sen Çaycuma Temsilciliğinde yapılan basın açıklamasıyla sürece ilişkin bilgi verildi. Karikatürün yayınladığı Çaycuma Sanat Sitesi Editörü Mevlüt Kırnapçı ve EğitimSen Çaycuma Temsilcisi İsmet Akyol ile birlikte açıklama yapan Karikatürist Ayhan Kiraz, dini siyasete alet edenleri tasvir amacıyla karikatürü çizdiğini ifade ederek; Eğitim Sen gibi bir sendikayı karikatür çizerek savunmak benim görevim değil. Buna gerek de yok. Sendika kendini savunur. Ancak benim eleştirim yaşanan süreçte, Eğitim Sen'e ilgisiz kurumların suçlamalarda bulunması olmuştur. Asıl muhatap Milli Eğitim Müdürlüğüyken ve Eğitim Sen'in dile getirdiği sorunda açık yasal usulsüzlük ortadayken, sanki her şey yasa ve yönetmeliklere uygunmuş da, Eğitim Sen dini değerlere karşı çıkıyormuş gibi basın açıklaması yapanlaraydı. Bu çevrenin gerekli gereksiz suçlamaları ve tehditleri her vesileyle sürerken otuz iki yıllık bir karikatürist olarak duyarsız kalamazdım. Ben dini değerlere saygılıyım ve inanç özgürlüğünden yanayım. Ancak, dini değerler kullanılarak birtakım söylemlerin baskı aracı oluşturmasına da karşıyım. Çizdiğim karikatürdeki tip elbette ki bu kesimi simgelemektedir ve bu asla kendi inanç dünyasını yaşayanları kapsamamaktadır. Karikatür sanatı belirli tipleri belirli kalıplarla çizer. Örneğin bir işçiyi çizerken sırtında tulumu, başında şapkası ve elinde anahtarla çizersiniz. Bunu başka türlü çizme olanağı yoktur. Davaya konu olan karikatürüm de dini değerleri kendi siyasal ve ekonomik çıkarlarına malzeme eden kişilerin simgesidir. Yargının verdiği karar sanatım adına beni sevindirdi. Umarım kimi çevreler sanata ve eleştiriye biraz daha hoşgörülü bakarlar dedi.

 

Çaycuma Sanat editörü Mevlüt Kırnapçı, Sitemiz Çaycuma Sanat, kurulduğu günden bu yana sorumlu yayıncılık ilkelerinden ödün vermeden işlevini yürütmüştür. Yaşanan toplumsal olaylara yaklaşımımız hiçbir zaman tarafları mağdur eder biçimde olmamıştır. Nitekim, karikatür olayında da bunun böyle olduğu yargı yoluyla kanıtlanmış oldu. Doğal olarak insanların dinsel inançları ve felsefi bakış açıları bizim ilgi alanımızda değildir. Ancak, felsefi inançların ve dinsel değerlerin birtakım amaçlar için malzeme edilmesi bizi de rahatsız ediyor. Yaşanan süreci hicveden karikatür de bu bakış açımızın ürünüdür. Bu karikatürün yargılamaya muhatap olması bizi üzdüyse de sonuç gerçeği saptama açısından yararlı olmuştur dedi.

 

Eğitim Sen Çaycuma Temsilcisi İsmet Akyol ise, eğitimde bilim ve laikliği savunduklarını, eğitim sisteminin dinselleştirilmesine sesiz kalmayacaklarını belirterek, Özellikle Ocak 2012 ayından bu yana okullar, diyanet ve müftülüklerin birer şubesi haline gelmeye ve Milli Eğitim Müdürlüklerine direk talimatlar verilmeye başlandı. Geçtiğimiz Ocak ayında diyanet ve müftülükler kanalıyla okullara gönderilen umre gezisi yazısı, Kutlu Doğum Haftası'nda okullara izinsiz girilerek kadın vaizelerin, cami imamlarının konuşma yapması, cami imamlarının öğretmen odalarına girip,  Kuranı Kerim dağıtmaları, almak istemeyen öğretmenlerin teşhir edilerek hedef gösterilmesi bunlara birer örnektir. Yaptığımız açıklamada Milli Eğitim Müdürlüğünü göreve çağırmıştık.  Bu konuda Milli Eğitim Müdürlüğü yerine alakasız kurumların açıklamalarıyla karşılaştık. Keşke Ayhan Kiraz hakkında işlem başlatan savcılık sendikamızın dile getirdiği ve okullarda gerginliklere neden olan usulsüzlüklerle ilgili bir işlem başlatmış olsaydı dedi.

 

MÜFTÜLÜĞÜN ETKİNLİĞİNDE FOTOĞRAFIM İMAMLARA NİÇİN GÖSTERİLDİ?

Geçtiğimiz Ocak ayında Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından düzenlenen umre turunun müftülükler kanalıyla öğrencilere duyurulmak istenmesine itiraz ettikleri için DİVA-SEN Çaycuma Temsilcisi Yusuf Bayhan tarafından hedef gösterildiğini belirten Akyol, DİVA-SEN Temsilcisinin söylediği; 'Sizi önce yüce rabbime sonra da milletimize havale ediyorum.  Böyle bir öğretmene çocuklarımızı nasıl güvenip teslim edebiliriz' sözleriyle ilgili olarak suç duyurusunda bulundum. Ancak takipsizlik kararı verildi. Hedef göstermeye devam ediliyor. 16 Temmuz 2012 tarihinde Çaycuma Müftülüğü'nce aylık olarak düzenlenen din görevlileri toplantısında benim fotoğrafımın sinevizyon aracılığla salonda bulunan imamlara gösterildiği bilgisi sendikamıza geldi. Müftülüğe ait bir iç etkinlikte benim fotoğrafım ne niyetle gösteriliyor? Bunun gerekçesini Çaycuma Müftüsü Ömer Keskin'in açıklamasını bekliyorum. Konunun takipçisi olacağız, olup bitenlere sesiz kalmayacağız dedi.

 

NE OLMUŞTU?

Geçtiğimiz Nisan ayında Kutlu Doğum Haftası gerekçe gösterilerek cami imamları, kadın vaizler ve Kuran kursu öğreticileri, Kutlu Doğum Haftası gerekçe gösterilerek, yasa ve yönetmeliklere aykırı ve Milli Eğitim Müdürlüğü'nden izinsiz bir biçimde ilçedeki anasınıflarına ve ilköğretim birinci sınıflara girmişti. Çocuklara dini içerikli konuşmalar yapan imamlar ve vaizler, üzerinde dini yazılar bulunan balonlar dağıtmış, öğretmenlere Kuran-ı Kerim vermeye çalışmış, almak istemeyen bazı öğretmenler ise teşhir edilerek hedef gösterilmişti.

Yaşanan bu gelişmelere tepki gösteren Eğitim Sen Çaycuma Temsilciliği, Cami imamları, kadın vaizler ve Kuran kursu öğreticilerinin anasınıflarında ve okullarda işi ne? başlıklı bir basın açıklaması yapmıştı. Sendika, olup bitenlerin laik ve bilimsel eğitim ilkelerine aykırı olduğunun altını çizerek,
Milli Eğitim Müdürlüğünü göreve çağırarak; Kutlu Doğum Haftası, toplumun büyük bir bölümü için önem taşıyor olabilir ve buna saygı gösterilmelidir. Ancak temel ilkesi laiklik olan bir eğitim sisteminde, bir din açısından önemli olan bir etkinliğe, okulları ve öğrencileri de katarak kutlamak, bu doğrultuda imamları, kadın vaizeleri ve Kuran Kursu öğreticilerini, anasınıfları başta olmak üzere okullara sokmak laiklik ilkesinin açıkça ihlal edilmesinden başka anlam taşımamaktadır. Cami imamları, kadın vaizeler ve Kuran Kursu öğreticileri kendi görev alanlarına çekilmelidir. Bilimsel ve laik eğitime aykırı davranışta bulunanlar hakkında yasal işlem başlatılmalıdır demişti.

Eğitim Sen'in açıklamasına üzerine Çaycuma'da örgütlü bir takım sendika ve dernekler adına Mazlum Der Genel Başkan Yardımcısı Recep Karagöz, Çaycuma Öğretmenevi önünde bir basın açıklaması yaparak, Eğitim Sen'e ve sendika temsilcisi İsmet Akyol'a yönelik ağır ithamlarda bulunmuşlardı.

Yaşanan bu süreçte, karikatürist Ayhan Kiraz, Eğitim Sen'in ilgisiz kimi kuruluşlarca eleştirilmesini hicveden , Hak-hukuk derdi olmayan çevre, Çaycuma Eğitim Sen'le uğraşıp duruyor! başlıklı bir karikatürü Çaycuma Sanat'ta yayınlamıştı.  Mazlum Der Genel Başkan Yardımcısı Recep Karagöz, dini değerleri aşağıladığı gerekçesiyle Ayhan Kiraz hakkında Çaycuma Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunmuş, savcılık ise Ayhan Kiraz'ın yargılanması istemişti.