Kısa adı GMİS olan Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Ramis Muslu ve Yönetim Kurulu Üyeleri,  ABD’deki bir toplantıdan dönen Türk-İş Genel Mali Sekreteri Ergün Atalay’ı makamında ziyaret eden GMİS Yönetim Kurulu, Zonguldak Milletvekilleriyle yaptıkları görüşmeler hakkında bilgi verdi.

Atalay da ABD’deki toplantı hakkında bilgi verirken özetle şunları söyledi;

 

“ABD Çalışma Bakanı Hilda Solis’in yönettiği en büyük ekonomiye sahip 20 ülkenin Bakan, işveren ve sendika liderlerinin katıldığı toplantıda yaptığım konuşmada, IMF’nin istediği katı ve klasik politikaların üretim artışı, ekonomik büyüme, istihdam artışı, sosyal gelişim gibi pozitif sonuçlar doğurmadığını, başta Türkiye olmak üzere, IMF hedeflerine ulaşmak için çabalayan ülkelerde en fazla zarar gören kesimin çalışanlar ve çiftçiler olduğunu ifade ettim.

 

Ücret artışlarının enflasyon artışından düşük tutulduğunu, çiftçiye devlet desteğinin kaldırıldığını, emeklilik yaşının yükseltildiğini, vergilerin artırıldığını, ek vergiler getirildiğini, kamu sektöründe istihdam olanaklarının azaltıldığını anlattım. Özelleştirmelerin kârlı kamu işletmelerinin değerinden düşük fiyatlarla satılması biçiminde uygulandığını, sendikasızlaştırma ve işten çıkarmaların sürecin bir parçası haline getirildiğini belirttim. Gelir dağılımının çalışan kesim aleyhinde daha fazla bozulduğunu, sosyal devletin işlevini kaybettiğini, iş gücünün sadece maliyet olarak değerlendirilmeye başlandığını ifade ettim.

İstihdam odaklı sürdürülebilir bir büyüme stratejisi oluşturulabilmesi ve kaliteli iş olanakları yaratılabilmesi için söz konusu uluslararası para kuruluşlarının değil, Uluslararası Çalışma Örgütünün (ILO) sürece resmi olarak dahil edilmesini, bunun içinG20 Çalışma ve İstihdam Bakanlarının, G20 Liderler Zirvesine tavsiyede bulunmasını istedim. İşsizlik ve ekonomik krizin çözümünün IMF'den değil ILO'dan geçeceğini vurguladım”.