Akçakoca’da faaliyetini sürdüren Akçakoca Karslılar Derneği, 9 Şubat 2014 günü Batı Karadeniz’de bulunan Karslıları bir araya getirecek, “Kaz gecesi” düzenledi.

 

Kdz.Ereğli’de bulunan Karslıların oluşturduğu, “Hemşeri Dayanışma Grubu”, Batı Karadeniz Bölgesinde yaşayan Karslıları bir araya getirecek etkinliğe Ereğli ve Alaplı’dan da de çok sayıda kişinin katılacağını bildirdi. Akçakoca’da bulunan Sky Tower Otel’de yapılacak olan etkinlik ile ilgili Hemşeri Dayanışma Grubundan duyuru şu şekilde:

“Batı Karadeniz bölgesinde yaşayan tüm Karslıları kapsayan büyük bir etkinliğe imza atıyoruz. Kars denince akıllara ilk gelenlerden de damak tadı olan kaz yemekleridir. Soğuk iklim hayvanı olan kaz, Karslı olan herkesin değişmez, çok sevdiği ve özlediği bir lezzettir. Kazlar sonbahar mevsiminde kesilerek kaya tuzları ile tuzlanır ve açık havada kurutularak özel olarak hazırlanan bulgurla yapılan pilavla birlikte sofralara konuk olur. Dünyanın en lezzetli yemekleri arasında en üst sıralarda yerini de almıştır. Akçakoca Karslılar Derneği’nin bölgede bir ilki gerçekleştirerek planlamış olduğu Kaz gecesine Düzce, Akçakoca ve Ereğli’de yaşayan Karslılarla birlikte bürokrasiden de çok önemli misafirler olacaktır. Dayanışma grubumuzda geceye tam destek vereceklerdir. Ayrıştırmadan değil dayanışmadan yana olduğumuz sürece halk tarafından takdir göreceğimize inanmaktayız. Kars ilimiz Milli oyunlar ve çalgılar bakımından da 81 ilimizin en zenginidir. 1936 yılında Müzikolog ve besteci Adnan Saygın Kars ilinden derlediği uzun havalara ile barlar, halaylar, nanaylar, gibi türkü rakslarımızı davul, zurna, saz, tulum ile oynarken, sesi güzellerin ağzından, türkülerine uyularak, Atatürk ve Yunus Emre Oratoryolarını bu müzik ve türkü nanaylarımızdan üretilmiştir”

 

(Haber: Mustafa Kemal Bektaş)