Alaplı Tüketici Koruma Derneği Başkanı Halit Tekin, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun (BDDK) bir yılda en fazla 3 kez dönem borcunun yarısından daha az ödeme yapan tüketicilere nakit para çekme yasağı getirilerek kredi kartı asgari ödeme tutarının yüzde 20'lerden yüzde 40'a çıkarılmasına ilişkin düzenlemelerin 17 Eylül 2011 tarihinden itibaren günü kurtaran tüketiciler için büyük sıkıntı oluşturacağını söyledi.
17 Eylül 2011 itibaren yürürlüğe girecek uygulamanın 10 milyondan fazla tüketiciyi zor durumda bırakacağını belirten Tekin, "Yine aile faciaları yine boşanmalar intiharlar olabilir. Kredi kartı kullananları yakından ilgilendiren bir değişiklik yapılıyor. BDDK'nın yönetmeliği Resmi Gazete'de yayımlandı. Kart borcunda 'asgari ödeme tutarı' borcun yüzde 40'ına çıkartılıyor. Kart borcunu 3 defa yarısından az ödeyen ise nakit çekim yapamayacak. Yönetmelikte, asgari ödeme tutarları yüksek limitli kartlarda yüzde 40'a kadar çıkıyor. Fakat asıl önemli olan yeni alınan kartlarda. Yeni kart alan kullanıcı için limit ne olursa olsun asgari ödeme tutarı 1 yıl borcun yüzde 40'ından az olmayacak, hatta banka daha fazlasını talep edebilecek. Yönetmelik kart limitlerini de düzenliyor. Bu arada 1 takvim yılı içinde kredi kartı borcunu 3 defa dönem borcunun yarısından az ödeyenin nakit çekim hakkı elinden alınacak. Bu kredi kartlarının limitleri de dönem borcunun tamamının ödenmesine kadar artırılamayacak dedi.Uygulamanın kartını bilinçli olarak kullananlara yarayacağını ifade eden Tekin, şöyle konuştu: Asgari ödeme tutarının yükselmiş olması tüketici açısından avantajlı bir durum ortaya çıkartıyor. Düşen faizlerle birlikte tüketici borcunun daha az bir kısmını kredilendireceği için az faiz ödüyor. Bu yüzden sistem bankaların pek hoşuna gitmiyor. Ama kartını bilinçsizce kullananlar için ise yeni krizleri beraberinde getirebilir. Bu yüzden tüketicilerin çok dikkatli olması gerekiyor. Uygulamanın sakıncaları olduğu gibi bilinçli kullananlarında faydasına uygulamadır. Ayrıca kart kullanıcısı için ödeme miktarı arttıkça faiz yükü azalıyor. Asgari tutarın yüksek olması daha az borcun kredilendirilmesi anlamına geliyor. Borç daha kısa sürede bitiriliyor. Kartın limiti her zaman açık kalıyor. Tüketici harcamasını daha kolay sınırlayabiliyor.
Ülkede milyonlarca insanın asgari tutarı bile ödeyemediğine dikkat çeken Tekin, uygulamanın sakıncalı yanlarının da olduğunu belirterek, Bugün milyonlarca insan asgari tutarı bile ödeyemiyor. Başka karttan çekip diğer karta para yatıran yüz binler var. Yüksek asgari ödeme tutarı, bu insanları borçlarını hiç ödeyemez hale getirecek.
Bilinçsiz kart kullanıcılarının iflası kolaylaşacak. Asgari tutarı tamamlayamayanın ekstra gecikme faizi yükü olacak. Bu değişiklik tüketicilere bildirilmediği için, 17 Eylül 2011 tarihinden itibaren milyonlarca kredi kartı sahibi tüketici büyük bir şok yaşayacak ve aile dramlarının yaşanmasına neden olacaktır" dedi.