Et ve Balık Kurumu tarafından marketler üzerinden piyasa fiyatlarının altında et satış politikasını değerlendirmek üzere bir araya gelen Ereğlili kasaplar, uygulamanın zaten can çekişmekte olan yerli et üretimini tamamen bitireceğini ve kısa bir zaman sonra bu durumun et fiyatlarını ikiye katlayacağını iddia etti. Ucuz etin marketlerde satışa başlaması sonrası gelişmeleri değerlendirmek ve çözüm yolları aramak için bir araya gelen esnafların toplantısında şu görüşler ortaya çıktı:

 

"CİDDİ BİR HAKSIZLIĞA İMZA ATMIŞTIR"

“Öncelikli olarak, bu müdahale serbest piyasa kanunlarını yerle bir ederek devlet eliyle haksız rekabet ortamı yaratmaktır. Et ve Balık Kurumu kendi gücünü kullanarak ulusal ölçekte çalışan ama aslında artık küresel bir güce dönüşmüş firmalara destek vererek ciddi bir haksızlığa imza atmıştır. Bu durum piyasaya açıktan ve haksız bir müdahale olurken küçük esnafın devlet eliyle tasfiye edilmesinden başka bir anlama gelmemektedir.

 

"YIKIMDAN BAŞKA BİRŞEY GETİRMEZ"

İkinci olarak, piyasaya müdahale ederek et fiyatlarını ithal etle düşürmeye çalışmak pansuman bir tedavidir ve uzun vadede yıkımdan başka bir şey getirmez. Çünkü ucuz olarak piyasaya sunulan et ithal üründür. Yerli et üreticilerinin bu fiyatlarla et üretmesi mümkün değildir ve kısa sürede var olan üreticilerde iflas edecek veya piyasadan çekilecektir. Tümüyle bitmiş bir hayvancılık ve et üretimi olmayan bir ülkede sırf ithal etle piyasa ihtiyacını sürekli karşılamak mümkün olmadığı gibi kısa sürede fiyatların eskisinden de kat kat fazla olmasını doğuracaktır.

 

"HER TÜRLÜ İNSANLIK DIŞI UYGULAMAYA İMZA ATMIŞ"

İthal et Sırbistan’dan getirilmektedir. Söz konusu siyaset olunca dün Müslüman azınlık üzerinde katliam dahil her türlü insanlık dışı uygulamaya imza atmış Sırbistan’a her türlü eleştiriyi yapanlar ne yazık ki söz konusu ticaret olunca geçici çıkarlar için sessiz kalabilmektedir. Ve bu ticaretle kazanılan paraların yarın Sırp yönetimi tarafından hangi haksız politikaların sermayesi yapılacağı tartışmalıdır. Bu anlayışın sattığı bir etin ülkemiz pazarında satışının ve tüketiminin şimdiden milli ve manevi değerlere sahip halkımızca sorgulandığına da tanık olmaktayız.

 

"TİCARETİMİZİ BİTİRME NOKTASINA GETİRMİŞTİR"

Tüm bunlarla birlikte ortada bir gerçeklik var. Piyasaya müdahale edilmiş ve bu müdahale bizim günlük ticaretimizi bitirme noktasına getirmiştir. Bu durum karşısında ayakta kalmak ve yaşamımızı idame ettirmek için bizler de et fiyatlarında geçici de olsa maliyete yakın bir fiyat politikası izlemeyi düşünüyoruz. Ancak bunların tümü çözüm değil sorunu ertelemektir. Tek çözüm, yetkililerin uygulanan politikayı gözden geçirerek gerçek anlamda uzun vadeli bir ulusal et politikası oluşturması ve uygulamasıdır.”