DİSK’e bağlı Dev-Maden-Sen yönetimi, Kasım ayında madencilik sektöründe yaşanan iş kazalarıyla ilgili açıklamada bulundu. Madencilik sektöründe, Kasım ayı içinde meydana gelen toplam 6 iş kazasında 4 işçi yaşamını yitirdi, 13 işçi yaralı olarak hastanelere kaldırıldı. “Türkiye ekonomisinin en ağır faturası çalışanlara çıkıyor” denilen Dev-Maden-Sen’inyazılı açıklaması şöyle:

“1 Kasım seçimlerinde emeklilere, çiftçilere, işçilere ve işsizlere dönük verilen vaatlerin yerine getirilmesinin beklenildiği bu günlerde henüz atılmış somut bir adım görülmemektedir. Aksine seçimlerden hemen sonra özellikle iş güvencesine ve taşeron işçiliğine yönelik yaklaşımlar çalışanları daha zorlu bir sürecin beklediği sinyallerini verdi. Yeni dönemde de üretim zorlamasının devam edeceği büyüme endeksli bir ekonomik yapılanmanın ‘reformlarının’ yapılacağı ve öncelikle kar ve talan politikalarının piyasayı ve çalışma koşullarını belirleyeceği ortaya çıktı.Geçtiğimiz dönemlerde yaşanan iş kazalarına ve iş cinayetlerine hiçbir şekilde değinmeyen hükümet programı yeni dönemde de bu istatistiğin artarak devam etmemesi için hiçbir önleminin ya da planının olmadığını gösterdi.Kasım ayında yaşanan iş cinayetleri bir kez daha gösterdi ki iş yerlerinde örgütlenmiş bir işçi sınıfı kendi denetimlerini kendisi yapmadan bu katliamların önene geçilemeyecektir.4 Aralık Dünya Madenciler Günü’nü bu yılda madenci ölümleri ve madenlerde iş kazalarıyla geçirdik. Hükümetin ulusal istihdam paketiyle maden sektörü başta olmak üzere bütün sektörlerde yeni hak gasplarına ve yeni iş cinayetlerine zemin hazırladığı bilinmelidir.Sendikamızın tespit edebildiği ve derlediği bilgiler ışığında hazırlamış olduğu Kasım 2015 raporuna göre Madencilik sektöründe Kasım ayı içinde meydana gelen toplam 6 iş kazasında 4 işçi yaşamını yitirdi, 13 işçi yaralı olarak hastanelere kaldırıldı.Hazırladığımız raporu kamuoyu ile paylaşırken, yaşamını yitiren madencilerin yakınlarının acısını paylaştığımızı belirtiyor, yaralı olarak hastanelere kaldırılan arkadaşlarımıza biran önce sağlıklarına kavuşmalarını temenni ediyoruz.”

Madencilik sektöründe Kasım ayı içinde meydana gelen toplam 6 iş kazasında 4 işçi yaşamını yitirdi, 13 işçi yaralı olarak hastanelere kaldırıldı. İş kazaları şöyle:

 

2 Kasım 2015:Bolu’nun Mengen ilçesine bağlı Gökçesu beldesinde Yanar Elmas Madencilik Limited Şirketi’ne ait linyit ocağında meydana gelen kömür tozu patlaması sonucu Murat Onur, Kemal Akçaköse, Doğan Bayer ve Süleyman Kışla, Bolu İzzet Baysal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tedavi altına alındılar. Sağlık durumu ağır olan Süleyman Kışla, ambulans helikopterle İstanbul Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sevk edildi.

 

4 Kasım 2015:Çorum’un İskilip ilçesine bağlı Yanoğlan Köyü’nde faaliyet gösteren özel sektöre ait bir linyit işletmesinde yeraltı bölümünde çalışan Y.K., N.A., M.A.K., M.C., AK. ve S.U.,karbonmonoksit gazından zehirlenerek İskilip Atıf Hoca Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı.

 

15 Kasım 2015:Çorum’un İskilip ilçesine bağlı Yanoğlan Köyü yakınlarında faaliyet gösteren özel sektöre ait linyit ocağında karbonmonoksit gazından zehirlenen Gazi Dertli yaşamını yitirdi. Aynı işletmede 6 işçi, 4 Kasım 2015 tarihinde zehirlenerek hastaneye kaldırılmıştı.

 

19 Kasım 2015:Urfa’da özel sektör tarafından işletilen bir mıcır ocağında, üzerine kaya parçası düşen Abdullah Kudak hayatını kaybetti.

 

20 Kasım 2015: Zonguldak’ın Kilimli ilçesine bağlı Gelik beldesinde özel sektör tarafından üretim yapılan taşkömürü ocağında, meydana gelen patlama sonucu Naci Çiftçi yaşamını yitirdi, Bekir Çiftçi, Şaban Çiftçi ve Murat Karakuş ise yaralı olarak kurtarıldı.

 

25 Kasım 2015:Zonguldak'ın Kilimli ilçesine bağlı Gelik beldesinde özel bir şirkete ait taşkömürü ocağında meydana gelen göçükte Yusuf Köroğlu yaşamını yitirdi.

 

(Haber Merkezi)