DİĞER FOTOĞRAFLAR GALERİDE !

Kdz. Ereğli’deki Herkül Doğa ve Motor Sporları Kulübü’nün, doğaseverler ile birlikte düzenlediği yürüyüş 13 Ekim 2019 Pazar günü gerçekleştirildi. Yürüyüşün ilk aşamasında; 1953 yılında hizmete girdikten sonra uzun yıllar kömür ve insan hâkli yaparken,  2010 yılında rayları sökülüp atılan ve buharlı lokomotifi de kesilip hurdaya gönderilen Devlet Demiryolları’nın Ereğli-Kandilli arasındaki 16 kilometrelik eski demiryolu güzergahı kullanıldı. Eski Demiryolunun bir çok güzergahının işgal edildiğinin ve geçit vermez duruma düştüğünün de gözlendiği yürüyüşün ilk etabı, Balı Mahallesi’nde başladı  ve eski DDY gar istasyonu ve  Kandilli’deki TTK Armutçuk Müessesesi’nin Lavuar tesislerinin önüne kadar devam etti.  İkinci etapta  ise Kandilli Beldesinin Geyikbeli Mahallesi üzerinden Keşkek Köyü’nün Buruncuk Mahallesine ulaşıldı. Buruncuk Köseağzı yürüyüşü ise yokuş aşağı olduğu için çok rahat tamamlandı. Saat 11.00’de başlayan ve 14.30’da Köseağzı’na ulaşılarak sonuna yaklaşılan ve bir çok bölümü arazide geçen yürüyüşte yaklaşık 14 kilometrelik bir güzergah  aşıldı.

Yürüyüş sırasında sık sık bilgi veren Herkül Yönetim Kurulu Başkanı Taner Tatoğlu, doğa sporunun kültür gezisi ile birleşmesi ile daha eğlenceli gerçekleştiğine vurgu yaptı.

Yürüyüşün rehberi konumunda görev üstlenen Alpay Çifti, güzergah ile ilgili ayrıntılı bilgiler sundu.  Gürdal Özçakır da, bölge tarihiyle ilgili görüşlerini ifade ederken, kömürün bu bölgede bulunduğunu ifade etti. Yürüyüşteki son tüneli geçmeden  önce kısa bir konuşma yapan Kandilli Kültür Derneği Başkanı Korhan Us, Kömürün Uzun Mehmet Tarafından 1829 yılında Ereğli’de ve bu güzergah üzerindeki Köseağzı değirmeninde bulunduğuna dikkat çekti.

Doğaseverler,  havanın da iyi olmasını fırsata çevirerek yaptıkları bu yürüyüşün farklı farklı güzergahlarda düzenlenmesini talep olarak Herkül Kulüp yöneticilerine ilettiler. Katılımcılar,  organizasyonu gerçekleştiren Herkül Kulüp yöneticilerine teşekkür etmeyi de unutmadılar.

Haber: Eyüp Bektaş