Evinin önünde 24 Ocak 1993’de uğradığı hain saldırı sonucu hayatını kaybeden araştırmacı-gazeteci Uğur Mumcu, ölümünün 25’inci yılında Kdz.Ereğli’de düzenlenen etkinlikte anıldı. Devrim Bulvarı üzerindeki Atatürk Anıtı önünde Cumhuriyet Halk Partisi, Demokratik Sol Parti ilçe teşkilatının da bulunduğu Atatürkçü Düşünce Derneği, Alevi Kültür Dernekleri, Cumhuriyet Kadınları Derneği, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Fenerbahçe Taraftarları Derneği, Hukukçular Derneği, Kdz.Ereğli Lisesi Mezunları Derneği ve Kdz.Ereğli Kadın Platformu temsilcilerinin hazırlamış olduğu anma programına vatandaşlar da katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın söylenmesinin ardından ortak açıklamayı Atatürkçü Düşünce Derneği Kdz.Ereğli Şube Başkanı Yusuf Arslan okudu.

 

"AYDINLARIMIZ ANILMAKTADIR"

24 ve 31 Ocak tarihleri arasındaki süreci adalet ve demokrasi haftası olarak adlandırıldığını anlatan Arslan, "Yurtsever aydınlarımız anılmaktadır. Yurtsever aydınlarımız Kemalist ilke ve devrimleri savundukları için, Türkiye’nin bütünlüğüne sahip çıktıkları için, emperyalizm karşıtı ve tam bağımsız Türkiye’den yana oldukları için öldürülmüşlerdir" dedi.

 

KALPAKSIZ KUVA-İ MİLLİYECİ

1990’lı yıllarda işlenen siyasi cinayetlerle öldürülen insanların, ülkedeki yaşam kalitesinin iyi olması için çalışan, daha iyi eğitim ve mutlu bir gelecek için gayret eden, Atatürk’ün gösterdiği hedefe ulaşmak için mücadele eden vatan evlatlar olduğunu vurgulayan Arslan konuşmasında şu ifadelere yer verdi:  "Ölümünün üzerinden 25 yıl geçmesine karşılık yoğun bir özlem, sevgi ve kitlesel törenlerle anılan Uğur Mumcu, ilke ve değerleri için yaşayan tartışmasız bir kalpaksız Kuva-i Milliyeciydi. Kuva-i Milliye'nin en yiğit paşalarından olan ve haksızlığa, zulme, yalana, talana, çalana karşı çıkan bir Sakıncalı Piyade idi. Yaşadığımız bu sıkıntılı günlerde Uğur Mumcu’yu anmak Kemalist ilke ve devrimlere sahip çıkmaktır. Atatürk Türkiye’sini ve ulusal bütünlüğümüzü korumaktır. Yapılan bu anma törenlerinde amaç sadece Uğur Mumcu’yu anmak değil, aynı zamanda anlamak da olmalıdır.

 

"DAHA İLERİYE GÖTÜRMEK ZORUNDAYIZ"

Uğur Mumcu’yu ve öldürülen tüm yurtsever aydınlarımızı, anmanın ötesinde anlamak için uğruna canlarını verdikleri değerler adına, bu mücadeleyi daha ileri götürmek zorundayız. Bugün artık milletçe el ele vererek bilinçli ve kararlı bir biçimde, bütün yurtsever güçlerin örgütlenmesinin zamanı gelmiştir. Bugün burada hepimiz Uğur Mumcu olmalıyız, hepimiz Muammer Aksoy olmalıyız, hepimiz Gaffar Okan ve şüphesiz ki hepimiz Mustafa Kemal olmalıyız. Anıları, Cumhuriyeti sonsuza kadar yaşatma mücadelesinde yaşayacak tüm devrim şehitlerimizi bir kez daha saygı ve minnetle anıyoruz"

Yapılan basın açıklamasının ardından hep birlikte Atatürk Anıtı önüne koyulan Uğur Mumcu’nun fotoğrafına kırmızı karanfil bırakılmasıyla program son buldu.

 


(Haber: Mustafa Kemal Bektaş)