Zonguldaklı yönetmen Metin Kaya, "Derin Çığlık/263" belgesel filmiyle HaberTürk Gazetesi'ne konuk oldu. HaberTürk Gazetesi'nde Özlem Yılmaz'ın yaptığı haberin metni şöyle;
Türkiye, 3 Mart 1992 tarihinde Zonguldak'taki grizu patlamasıyla sarsıldı. Patlamada 263 maden işçisi yaşamını yitirdi, 77 kişi de yaralandı. Türk madencilik tarihinin en büyük faciası olarak nitelendirilen patlama, 'Derin Çığlık/263' adlı belgesele konu oldu. Sağ kurtulan maden işçileri, kurtarma ekipleri ve madenci eşlerinin anlatımlarına yer verilen, Zonguldak'taki maden ocaklarıyla ilgili bilgilerin de sunulduğu 60 dakikalık belgesel, facia öncesi işçilerde maske olup olmadığını, o günlerde çok tartışılan havalandırmanın neden çalıştırılmadığını da ortaya koyuyor.
ÖDÜLLÜ YÖNETMENİN FİLMİ
Filmin Altın Portakal ödüllü yönetmeni Metin Kaya, çekimlerin yaklaşık bir yıl sürdüğünü belirterek, 'Bu film, toplumsal belleğimizin diri tutulması açısından değer taşıyor. Amaç, maden işçilerinin ölüme nasıl gittiğini ortaya koymaktı. Patlamanın ardından önce işveren kusurlu bulundu. Ardından arkadaşlarını kurtaranlar yargılandı. En sonunda bilirkişi, 'kaçınılmaz kaza' diyerek sanıkların beratını sağladı. Aradan 19 yıl geçti. Aslında olay bir maden greviyle başladı.
Maden işçilerinin toplu sözleşme hakkı elinden alınınca büyük maden grevi başladı. Grizu patlamasıyla aslında Zon-guldak'taki maden işçileri cezalandırıldı' yorumunu yapıyor.