Ereğli Memleket Gazetesi Sahibi Ali Turan Kayalı'ya ölümünün 26. Yılında saygı ve özlemle anıyoruz. Kdz. Ereğli'de 15 Ekim 1966 tarihinde Gökhan Duran tarafından  kurulan Ereğli Memleket Gazetesi'ni  daha sonra devir alıp ilçede marka yapan Turan Kayalı, ayrıca Milliyet Haber Ajansı'nın da muhabirliği görevini yürütüyordu.

'Kayalı'nın Çırağı'  olmaktan dolayı büyük onur duyduğunu ifade eden Eyüp Bektaş, 'AK SAÇLI ADAM' başlıklı yazısında duygularını şöyle dile getirdi:

AK SAÇLI ADAM

12 Şubat 1987 tarihi Kdz. Ereğli basın tarihinde çok önemli bir gündür.  O tarihsel misyonu da Ali Turan Kayalı'nın ölüm yıldönümünden gelmektedir.  Çünkü A. Turan Kayalı Kdz. Ereğli'de bir ekoldür. Gazete patronu olmanın ötesinde gazetecidir çünkü. Alaylı emekçidir. Gökhan Duran'ın kurduğu Ereğli Memleket Gazetesi'ni devir aldığı yıllardan sonra duruşu ile marka olmuştur.

O marka 'ak saçlı adamı' Kdz. Ereğli'de saygı duyulan bir kimlik yapmıştır. 

1977 yılların aktif siyasi yılları içinde tanışıp tanıma şansı bulduğum Turan Kayalı'nın 1987'de kalp krizine yenik düşüp aramızdan ayrılışı yaşamımdaki en önemli olaylardan biri olacağını çok sonraları yılları devirdikçe yaşayarak öğrendim.

Amatör gazetecilik aşkımı profesyonelleştiren bir dönemeçtir 1987. Kayalı'nın vefatı nedeniyle o dönemde gazetenin Genel  Yönetmenliği görevini sürdüren İlhan Yapıcı'nın ısrarıyla Ereğli'ye geldim ve Kayalı'nın sevgili eşi Birsen Kayalı'nın sahipliğini üstlendiği Ereğli Memleket'i yayın yaşamına son verdiği 15 Ekim 1991 tarihine kadar hiç bırakmadım.

Ereğli Memleket  1991'de yayın yaşamından çekilerek misyonunu doldurmuştur. Daha sonra yayımlanan bir çok Memleket Gazetesi ise 1991 öncesi Memleket'in  ancak nostaljik anımsatması olabilir.

 

Bugün Turan Kayalı'nın ölüm yıldönümü.

25 yıl geride kaldı Kayalı'dan sonra.

Çeyrek yüzyıl yani.

O 25 yıl içinde neler saklı neler.

Anı sepeti bir açılıverse günümüze neler taşınır ki?

Önceki gece evimde belgeleri karıştırırken Ereğli Memleket'in basın tanıtım geçti elime.

Üzerini okudum satır satır.

Fotoğrafın üzerindeki kaşeyi okumaya çalıştım.

Kartı sevip okşayarak dalıp gidiverdim geçmişe.

Turan abi geldi gözlerimin önüne. Birsen Abla ile geçtiğimiz  bayram görüştüm telefonla. Bizleri bırakıp giden Avni Saka, Ruhi Göktekin ve  İlhan Yapıcı'yı anmamak olur mu hiç? Işıklar içinde yatsınlar.

Ekolün adı  Turan Kayalı ve Ereğli Memleket.

 

O yıllardan Ereğli basınında kim kaldı ki?

Birol Karadeniz de veda edip gitti bizlere.

Haber yazıp çizerek mesleğin aktif biçimde içinde yer almış;  Sina Çıladır var, Ali Suat Eser var, Melek Yüksel var, Alaplı'da Necmettin Yaşar var. İbrahim Öz, Ali Ceylan var. Tahsin Erel var. Koray Kayalı var.

Turan Kayalı'yı ancak bu isimler anlar ve anlatabilir.

Çünkü onlar yaşadılar.

Birlikte bu mesleğin mutfağında yer aldılar.

Topluma bilgi verebilmek için gecelerini gündüz eylediler.

 

Elbette o dönemin en canlı tanığı da gazete patronu olarak Bedri Erel'dir.

 

Yıllar yılları yutup götürüyor.

Giden gidiyor işte.

Turan Kayalı sonsuzluğa uzanalı 26 yıl olmasına rağmen halen daha yüreklerdeki sıcaklığını koruyor.

Unutulmamıştır Turan Kayalı.

Bilenlerce unutulmaz da.

Tarihe bıraktığı iz de sevgi vardır.

Yürekler dolusu saygı bırakmıştır çünkü.

Sevgi ve saygıyla anıyorum ak saçlı, siyah bıyıklı ve boğuk sesli o güzel insanı.

Özlemle de