Zonguldak'ta ilk olarak Çaycuma Kayıkçılar Köyü'nde başlatılan çevreye ve insan sağlığına zarar vermeyen üretim anlamına gelen iyi tarım uygulamalarına geçişin ilk aşaması olan sertifikasyon kuruluşu ve üretici grupları arasındaki sözleşme törenle imzalandı.
Törene; Çaycuma Belediye Başkanı Mithat Gülşen, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Necmi Çelik, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Özgür Uslubaş, Ziraat Odası Başkanı İsmail İnam, Kayıkçılar Tarımsal Kalkındırma Kooperatifi Başkanı Bayram Cura, Sertifikasyon Kuruluşu Temsilcisi Mehtap Akyol, Ziraat Mühendisi Suna Güncan, Kayıkçılar Köyü Muhtarı Mehmet Durguncu ve üreticiler katıldı.
Kayıkçılar Köyü Muhtarı Mehmet Durguncu, 5 aydır çiftçilere iyi tarım uygulamasını anlatmak için çaba sarf ettiklerini ancak alın terlerinin semeresini alırlarsa, mutlu olacaklarını söyledi. Durguncu, Bölgemizde ilk olan bu uygulamayı köyümüzde başlattıkları için İl Tarım Müdürümüze teşekkür ediyorum. Bu uygumla başarılı olacaksa onun sayesinde olacaktır. Bu ürünlerin satışı açısından Belediye Başkanlarımızdan da destek istedik. Çatalağzı ve Kilimli Beldelerinde stantlarımız hazırlanıyor. İyi tarım uygulamalarının ışığı Kayıkçılar olacaktır. İnşallah başarılı oluruz. Bu uygulamanın tanıtılması basın mensuplarımızdan da destek bekliyoruz diye konuştu.
Sertifikasyon Kuruluşu Temsilcisi Mehtap Akyol da, iyi tarım uygulamaları hakkında bilgi verirken, iyi tarımın çevre ve insan sağlığın zarar vermeyen bir üretim yapılması, doğal kaynakların korunması, tarımsal izlenebilirlik ve sürdürüle birlik ile gıda güvenliğinin amaçlandığı bir tarım uygulaması olduğunu söyledi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Özgür Uslubaş ise, konuşmasında şunları söyledi:
İyi tarım uygulamaları gerek kaliteli ve verimli bir tarımsal üretim gerekse gıda tüketimi açısından oldukça önemlidir.
İyi tartım uygulamaları çiftçiden sofraya kadar uzanan tüm retim ve pazarlama aşamalarını kapsar. Uygulama kapsamında laboratuar tahlilleri yapılarak analiz sonucunda kimyasal kalıntı bulunmayan ürün sertifikalandırılacaktır.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Necmi Çelik, Bakanlığın son on yılda devrim niteliğinde uygulamalar yaptığını söyledi. Çelik, Ülkemiz nüfusunun yanında ürettikleri ile turistleri de besliyor, ihracatta yapıyor. Siz üreticiler olarak kendinle ne kadar övünseniz azdır. Gelecek nesiller için insan sağlığı önemlidir. Yaptığınız üretimi kayıt altına almanızı gerekir. Çaycuma önem verdiğim bir ilçe.
Tarım ve hayvancılığı iç içe olduğu başka bir ilçe görmedim. Bölgede 4 binin üstünde sera var. Amaç birim alandan en yüksek verimi almak olmalıdır. Tarım alanında bir ilki gerçekleştirdiğiniz için sevinçli ve mutlu olun. Çaba gösteren herkesi tebrik ediyorum şeklinde konuştu.
Çaycuma Belediye Başkanı Mithat Gülşen de, tarım ve hayvancılık da örnek olan Kayıkçılar Köyü sakinlerini kutladı. Gülşen, Bizim geleceğimiz sağlığımız sizin avuçlarınızın içinde. Sizlerin kullandığı mevcut pazaryerinin mülkiyet sorunlarını hallettik. İlçemiz adına düşünülen projelerde sizlere yer vereceğiz dedi.
Ziraat Mühendisi Suna Güncan ise, 68 üreticinin iyi tarım uygulamasına geçişinin uygun görüldüğünü ifade ederek, Bu üreticilerimizin toprak ve su analizleri yapıldı.
İyi tarıma geçtikten sonra sertifika alan üreticilerin ürünlerinde pestisit kalıntıları bulunmayacaktır dedi.
Üreticiler adına Köy Muhtarı Mehmet Durguncu ve sertifikasyon kuruluşu temsilcisi Mehtap Akyol ile iyi tarım uygulamaları sözleşmesi imzalandı.