Alaplı Tüketici Koruma Derneği Başkanı Halit Tekin, elektrik faturalarında tüketicilerin şikayetlerine neden olan kayıp, kaçak bedeline itiraz ettiklerini söyledi.
Tekin, elektrik faturalarına yansıyan kayıp, kaçak bedelinin kayıp, kaçakla mücadeleyi de gereksiz kıldığını ve bu durumun enerjiyi kaçak olarak kullananlar lehine olduğunu söyledi. Bu uygulamaya itiraz ettiklerini belirten Tekin, Elektrik faturalarında tüketicilerin şikayetlerine sebep olan ve tüketiciye yansıtılan fatura incelendiğinde kayıp, kaçak bedeli, dağıtım bedeli, iletişim bedeli adı altında bundan başka sayaç okuma bedeli, perakende satış hizmet bedeli, iletim sistemi kullanma bedeli adı altında da ücret tahakkuk ettirildiği görülmektedir. Enerji dağıtımında işin doğası gereği oluşan kayıp ve kaçaklar olduğu gibi, abone olmadan ve dolayısıyla hiçbir ücret ödemeden enerji kullanan kişilerin varlığı da bilinmektedir. Burada, enerjiyi abone olmadan ve dolayısıyla hiçbir ücret ödemeden kullanan kişinin bulunup kullanılan enerji bedelinin o kişiden tahsil edilmesi gerekirken, bunda başarı sağlanamadığı ve bu yüzden yeni bir düzenlemeye gidildiği anlaşılmaktadır. Enerji Piyasa Denetleme Kurulu (EPDK) kararı ile devreye giren ve Nisan 2011 tarihinden itibaren uygulanmaya başlanan yeni düzenlemeye göre her aboneden yüzde 15 oranında kayıp, kaçak bedeli alınmaktadır. Bir başka deyişle, buna göre, enerji bedeli, enerjiyi kaçak olarak kullanandan değil konu ile ilgisi olmayan bir başka kişiden, düzgün vatandaşlardan tüketiciden tahsil edilmektedir. Enerjiyi kaçak olarak kullanan bir kişiye ait yükümlülüğün; konu ve kişi ile hiç ilgisi bulunmayan tüketiciden tahsil edilmesi izah edilemez ve abes durumdur. Kaldı ki her bölgede kayıp kaçak oranı farklıdır. Kayıp kaçak tutarı bilimsel olarak ta ne kadar olduğu tam olarak ta tespit edilememektedir.
Ayrıca, uygulama kayıp ve kaçakla mücadeleyi de gereksiz kılmakta böylelikle enerjiyi kaçak olarak kullananlar lehine bir alan oluşmaktadır. Hukukun temeli, öncelikle haksızlığı yok etmek ya da cezalandırmak üzerine kurulu iken mevcut uygulama kaçak kullanımı ödüllendirirken yasal kullanımı cezalandırmaktadır. Dürüst vatandaşın ne suçu vardır. Bütün bu bedeller ve uygulama ise EPDK kararına dayandırmaya çalışmaktadır dedi.