* SGK İl Müdürü Muharrem Demirci bu kez de şoför esnafına seslenerek kayıt dışı içinde kalanların büyük cezalar ile karşı karşıya kalabileceklerini belirtirken "Devletin sağlayacağı olanaklardan yararlanın" dedi.

* Demirci, İş-Kur'dan işsizlik sigortası alanların işe alınması durumunda hem  işçi hem de işveren payının devlet tarafından ödeneceğine dikkat çeken Demirci,  çalışma hayatında, babam, kardeşim, oğlum gibi bir tanımlamanın bulunmadığının altını çizdi.

Kayıt dışı ekonomi ve kayıt dışı istihdam ile mücadele kapsamında, iş ve çalışma yaşamında tüm sektörlere ulaşarak var olan bazı olanaklardan yararlanmaları gerektiğini hatırlatan ve ayrıca da, kayıt dışı kalınması durumunda ise olası cezalardan haberdar etmeye devam eden SGK Zonguldak il Müdürü Muharrem Demirci, Kdz. Ereğli'ye gelerek bu kez şoför esnafı ve çalışanlarını bilgilendirdi.
Kdz. Ereğli Şoförler ve Otomobilciler Odası'nın daveti üzerine, ilçedeki otobüsçüler, servisler ve taksicileri bilgilendiren Muharrem Demirci, yapılan son düzenlemeleri hatırlattı ve iş ve çalışma yaşamında devletin sağladığı bazı olanaklardan da yararlanma fırsatı bulunduğunu dile getirdi.
Demirci, ailesinin sosyal güvencesi olsun veya olmasın doğan her çocuğun 18 yaşına kadar sosyal güvenlik şemsiyesi altında bulunduğunu belirterek, kayıt dışı istihdamla mücadelenin önemini anlattı. Demirci, her koşulda kayıt dışı çalışanların tespitinin mümkün olduğunu ve bunun bir adımının da tüm ticari araç plakalarının var olan kayıtları ile sahibinin ve çalışanlarının sosyal güvencesinin olup olmadığına ulaşılabileceğini, emekli dahi olsalar her çalışan veya ticaret sahibinin sosyal güvenlik destekleme primi ödemek zorunda olduğunu örnekleriyle dile getirdi.
Türkiye'nin genç nüfusunun kayıt altına alınmasıyla her 7 çalışana mir emeklinin düşeceğini, bu rakamın Avrupa'da her çalışana 4 emekli olduğunu, ancak ülkemizde ise kayıt dışı nedeniyle her 1.8 çalışana bir emeklinin düştüğünü ifade eden Muharrem Demirci, bunca avantajlara rağmen, hem işverenin hem de çalışanın sosyal güvencesi olmamasını anlayamadığını belirtti.
Zonguldak'ta bu nedenle işten ayrılanların hemen şikayet yolunu kullandığını ve sonuç alamadığı takdirde ise konuyu bakanlık düzeyine taşıdığını belirten Demirci, olası iş kazalarında sosyal güvencesiz bir çalışan nedeniyle işverenin 100-150 bin TL'lik cezalar ile karşı karşıya geldiğini, emekli olup da ticaret yapan veya çalışanların sosyal güvenlik destekleme pirimi ödemek zorunda olduğunu anlattı. SGK Müdürü Demirci, işverenin devletin ödediği sosyal güvenlik primlerinden yararlanması konusunda Zonguldak'ta ilgisizlik bulunduğunu da kaydedip, "örneğin İş-Kur'dan işsizlik pirimi olan bir işsizi işe alan işveren, hem işçinin hem de işverenin ödeyeceklerinden kurtuluyor. Çünkü bu ödentileri İş-Kur ödüyor. Emekli olanlar ve araç plakası üzerinde olanlar sosyal güvenlik destekleme primi ödemek zorunda. Aynı şekilde emekli ve çalışıyor ise de ödemek zorunda. Bunlar bir gün ortaya çıkacak ve yakalanacaklar. Bir işyerinde babam, kardeşim, oğlum diye bir şey yok. Çalışan ise sigortalı olacak" dedi. Kdz. Ereğli'de örneğin Çilek Halk Otobüslerinin mili eğitimden bir ihale aldığında, bunu bir araca vermesiyle sorumluluktan kurtulamadığını ve milli eğitimin kendilerine bunu sorduğunda dosyası bulunmayan aracın ve şoförü yüzünden ihaleyi alanın teminatının yanabileceği durumunu da anlatan Muharrem Demirci, kayıt dışı istihdam konusundaki denetimlerin de artırılacağını vurguladı.