İşverenlerin borçlarının yeniden yapılandırılması, ilave istihdamda prim teşviki ve çalışma hayatı ile ilgili yasal düzenlemeler Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Zonguldak Bölge Müdür Vekili Gönül Demirsu, Sosyal Güvenlik Kurumu Zonguldak İl Müdürü Muharrem Demirci ve İş Kur Zonguldak İl Müdürü Cemal Yiğit tarafından anlatıldı.

SGK Zonguldak İl Müdürü Muharrem Demirci, “İlave alınan işçi için 54-48-24 ay prim Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ödeniyor, durum böyle olduğunda devletimizin ekonomik krize rağmen işverenlerimize yapabileceği en büyük katkıdır, bu katkıya önem vermek gerekir. Yine kayıt dışında, herhangi bir nedenle işçi işten ayrıldığında veya işveren ile arası bozulduğunda şikayet oluyor, bakılıyor bizim cezalarımız enaz 10 bin civarında tabiî ki bu da işyerleri için büyük cezalar” dedi.

Kdz.Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası tarafından, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Zonguldak Bölge Müdür Vekili Gönül Demirsu, Sosyal Güvenlik Kurumu Zonguldak İl Müdürü Muharrem Demirci ve İş Kur Zonguldak İl Müdürü Cemal Yiğit’in konuşmacı olarak katıldığı torba yasasında yeralan, işverenlerin borçlarının yeniden yapılandırılması, ilave istihdamda prim teşviki ve çalışma hayatı ile ilgili yasal düzenlemelerin anlatıldığı toplantı Erdemir Kültür Merkezinde gerçekleştirildi. Kdz.Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası Yöneticileri’nin yanı sıra yaklaşık 150 kişinin katılımı ile yapılan bilgilendirme toplantısı hakkında çok kısa bilgi veren Mehmet Genç’in ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Zonguldak Bölge Müdür Vekili Gönül Demirsu konuştu. Bazı alacakların yeniden yapılandırılması ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve diğer bazı kanun ve kanun hükmünde kararnamelerde değişiklik yapılması hakkında, 25 Şubat 2011 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren ve kamuoyunda torba yasa olarak bilinen 6111 sayılı kanun gereği, işverenlerin borçlarının yeniden yapılandırılması, ilave istihdamda prim teşviki ve çalışma hayatı ile ilgili yasal düzenlemelerin anlatıldığı toplantıda, SGK Zonguldak İl Müdürü Muharrem Demirci kayıt dışı ile ilgili net konuştu, torba yasadan mutlaka faydalanılması gerektiğine vurgu yaptı.
Demirci, “İşverenler ekonomik krizi, primlerin yüksekliği ile ilgili beyanda bulunuyordu, ödenemiyor şeklinde işverenlerimiz serzenişte bulunuyordu. Son çıkan kanuna göre yüzde 100’ünü devlet ödeyeceğine göre artık kayıt dışı çalıştıran işverenler ya bu konuyu bilmiyordur ya başka bir niyetle istismar ediyordur, bunun anlamı artık budur.
31 Aralık 2015 tarihine kadar ilave işe alınan her kişinin her işçinin yüzde 100 primini İş-Kur tarafından karşılanacağı beyan ediliyor, tabiî ki bunun da şartları var. Mesleki eğitimine göre 48 ay hatta İş Kur kanalı ile alınırsa 54, 48, 24 ay gibi bir süreç var. Bir işçi için ilave alınan işçi için 54-48-24 ay prim alınmadığını düşünürsek devletimizin ekonomik krize rağmen işverenlerimize yapabileceği en büyük katkıdır, bu katkıya önem vermek gerekir. İş barışının sağlanması için önem vermek lazım.
Yine kayıt dışında, herhangi bir nedenle işçi işten ayrıldığında veya işveren ile arası bozulduğunda da şikayet oluyor, şikayet olduğu zaman bakıldığında da bizim cezalarımız en az 10 bin TL civarında bir işyerleri için büyük paralar. Kayıt dışı çalıştığı kişiyi işe alırsa bu cezalardan da kurtulmuş olacak. Kayıt dışı çalıştığı tespit edilirse bu işverenimiz 1 yıl süreyle tüm teşviklerden yararlanamıyor, bu riskten de kendini kurtarmış olacak” dedi.