Kdz. Ereğli Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu Kandilli’ye giderek Belediye Başkanı Mustafa Aydın ile birlikte varagele gittiğini ve deniz kenarına kadar raylardan indiğini açıkladı. Kaykakam Çorumluoğlu, varagelin işler hale getirilmesi için Vali Erdoğan Bektaş’tan ödenek istediğini ve söz aldığını belirtti.

1829 yılında Kestaneci Köylü Uzun Mehmet’in Köseağzı değirmenin de bulduğu kara taş parçalarının değirmenin ocağına atarak yandığını bulmasıyla keşfettiği karaelmas  Zonguldak ve bölgesine can verdi  hayat verdi. Dönemin padişahı tarafından ödüllendirilen Uzun Mehmet, bulduğu taşkömürü yüzünden öldürülünce tarihe “İlk maden şehidi” olarak da geçmişti.

Uzun Mehmet’ten sonra 1848 yılında önce Kandilli’de başlayan kömür işletmeciliğinde bir çok kişi ve kurumun kömür üretimi yaptığı bölgede, ocaktan çıkarılan kömürün nakliyle ilgili kurulan tesislere ulaşmak için varagel inşa edildi. Yaklaşık 130 yıllık bir geçmişi olan bu varagelin atıl duruma gelmesi, Kandilli’deki gençlerin bu alanda yaptıkları temizlik çalışmalarıyla sıkça gündeme gelmişti. Varagel çevresine “Kandilli Bir Sevdadır” pankartları asan gençlerin bu çabasına genel olarak sözün dışında ilgi gösteren pek olmadı. Önceki  Vali Ahmet Çınar’ın hazırlattığı büyük Kandilli projesinde, bu alanda butik oteller bile yer alırken, konu tümüyle ödenek sağlanmasına kaldı. O projelerin değerlendirilip değerlendirilmeyeceği konusunda kamuoyuna herhangi bir bilgi verilmez iken, varagelin çalıştırılması için Kaymakam İsmail Çorumluoğlu bir çalışma başlattı. Kandilli’ye giderek, Belediye Başkanı Mustafa Aydın ile birlikte varagel başından deniz kenarına rayları takip ederek inen Kaymakam, “Ben bu varageli çalıştıracağız” dedi ve harekete geçti. Kaymakamın ödenek talebine Vali Erdoğan Bektaş’ın evet dediği öğrenilirken, Vali Bektaş’ın konuyla ilgili olarak ayrıca TTK Genel Müdürüyle de görüşeceği belirtildi.

Haber: Eyüp Bektaş