Uzun Mehmet tarafından 1829 yılında keşfedilen taşkömürünün 1848 yılında işletmeye alınması ile kurulan yerleşim merkezlerinin ilkidir Kandilli. Kandilli kömür ocaklarında üretilen kömürler eski yıllarda denizden sevk edilirdi. Bu sevk nedeniyle Kandilli’de deniz kenarında kurulan kömür siloları ve iskeleler daha sonraki yıllarda yerini havai hatta bırakmış ve ardından da kömür sevki tamamen demiryollarının yapılması ile bu ulaşım sistemi ile gönderilmişti. Kömürün denizden sevki yıllarında Kandilli’de ve Aşağı Kandilli olarak ifade edilen bölgede deniz kenarına insan ve malzeme iniş ve çıkışları için kurulan varagel sistemi bu günlere kadar çalıştı/çalıştırıldı.





Varagelin bulunduğu sahil kesiminde eski yıllaradaki pilaj, termik santral, havalandırma, motor garajları ve lojmanların bulunduğu bölge büyük oranda terk edildi. Ancak halen daha işler halde olan varagel ve çevresinin tarihsel yapısı nedeniyle koruma  altına alınması ile ilgili yapılan çalışmalar sonrasında, koruma görevi  Türkiye Taşkömürü Kurumu’na (TTK) verildi. TTK’nın koruma konusundaki ilgisizliği ve duyarsızlığı üzerine belde halkı, bu alanda temizlik çalışmaları başlayarak etkili ve yetkililere “Biz tarihimize sahip çıkıyoruz. Gelin siz de bu duruma seyirci kalmayarak kömür ile var olan bölgenin tarihsel bir gerçeği olan varagelin korunmasına yardımcı olun ve bu bölgeyi turizme kazandıralım” dedi.

Zonguldak Milletvekili Faruk Çaturoğlu ve AKP ilçe Başkanı Fatih Çakır geldi öncelikle ve “hemen pazartesi günü bu konuda valilikte ve bakanlıkta girişim yapıyoruz” dediler.

Kdz. Ereğli Kaymakamı Nazım Madenoğlu da, hafta sonu Kandilli’ye gitti ve varagel ve çevresindeki çalışmaları yerinde gördü.

Haber: Eyüp Bektaş