Haziran ayı içinde Ankara’da düzenlenen Okullarda Toplam Kalite Yönetimi Uygulamaları Paylaşım Toplantısında üçüncü olan Anadolu Meslek ve Meslek Lisesi Toplam Kalite Yönetimi ekip öğretmenleri Zuhal Uzun, Sibel Çelik, Belgizar Tuncer, Esra Kutlu ile Okul Aile Başkanı Ayfer Sart başarılarını paylaşmak üzere;   beraberlerinde İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Hüseyin Çağ, ekip lideri olarak okul müdürü Mustafa Kula ile birlikte Kdz. Ereğli İlçe Kaymakamı Osman Ekşi’yi ziyaret ettiler.

Toplam Kalite Yönetimi ödül sürecinde Türkiye’de 22 lise arasında yer alarak saha ziyareti hakkı elde eden Anadolu Meslek ve Meslek Lisesi Toplam Kalite Yönetimi Ekibi, bu süreç içerisinde kendilerine destek veren Kdz. Ereğli İlçe Kaymakamı Osman Ekşi’ye teşekkür ederek, süreci şu şekilde anlattılar:

“Ödül sürecinde alınan bilgilendirme; Kamuda verimliliğin artırılması ve şeffaflığın sağlanması için Milli Eğitim Bakanlığı Toplam Kalite Yönetimi Uygulamaları Ödül Yönergesi adı altında kurumsal performansın ve ekip performansının ölçümüne ilişkin bir model geliştirilmiştir.

 

ÇALIŞMALAR BAŞLADI

Milli Eğitim Bakanlığı Merkez ve Taşra Teşkilatında Kasım 1999 tarih ve 2506 sayılı Tebliğler Dergisinde yayınlanan “MEB Toplam Kalite Yönetimi Uygulamaları Yönergesi” ile birlikte Eğitimde Kalite çalışmalarını başlatmıştır.

Kurumsal performansın ölçümünde kullanılan araçlardan biri Avrupa Kalite Yönetimi Vakfınca geliştirilen “EFQM” yani “Mükemmellik Modeli”dir. Bakanlığımızda Toplam Kalite Yönetimi uygulamaları çerçevesinde bu model kullanılmaktadır. Modelin uygulama sürecinde yapılacak öz değerlendirme çalışmaları kurumsal yetkinlik düzeyini ortaya koymaktadır. Öz değerlendirme sonucu ortaya çıkan “İyileştirmeye Açık Alanların” iyileştirilmesi ile bu yetkinlik düzeyi daha iyi noktalara taşınacaktır.

 

BAŞVURU YAPTIK

İlçemizde de bu yönerge doğrultusunda Milli Eğitim Bakanlığı Eğitimde Toplam Kalite Yönetimi Uygulamalarına yönelik çalışmalara, 2005-2006 eğitim ve öğretim yılından itibaren hız kazanmıştır. Yapılan çalışmalar sonucunda okullarımız 2005–2006, 2006- 2007, 2007-2008, 2008-2009 yıllarında Yılın Kaliteli Kurumu ve Ekibi kategorisinde ödül için başvurusunu gerçekleştirmiştir.

2007-2008 öğretim yılında TKY En iyi Ekip Yarışmasında Ticaret ve Anadolu Ticaret Meslek Lisesi ilçemizi temsil etmiş.  Zonguldak birincisi olarak Türkiye’de ilk 15 okul arasına girmiştir.

 

SAHA ZİYARETİNE KALDIK

2008- 2009 öğretim yılında TKY çalışmaları çerçevesinde ise ilçemizde 9 okulumuz bu yarışmaya katılmıştır. Bunlardan:

Kurum Kategorisi Ticaret ve Anadolu Ticaret Meslek Lisesi ilçe ve İl birincisi, Yine Anadolu Meslek ve Meslek Lisesi Ekip Kategorisi İlçe ve İl birincisi olmuşlardır. Bu iki okulumuz Ankara’da ilimizi temsil etme başarısını göstermişlerdir.

30 MART 2009 tarihinde Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü Ekip ve Kurum dalında saha ziyaretine kalan okulları açıklamıştır. Buna göre Anadolu Meslek ve Meslek Lisesi Yılın Kaliteli Ekibi kategorisinde İl birincisi olarak Bakanlığa gönderilen 58 ödül başvuru raporu arasından 22 okul arasında yer almıştır. Böylece bu okulumuz okul/kurum saha ziyaretine kalmıştır.

 

TEŞEKKÜR EDERİZ

Bakanlığımız tarafından değerlendirilmek üzere Anadolu Meslek ve Meslek Lisesi’ne Nisan-Mayıs ayları içinde saha ziyareti gerçekleştirilmiş olup, yapılan değerlendirmeler sonucunda, Haziran ayı içerisinde Ankara’da düzenlenen Okullarda Toplam Kalite Yönetimi Uygulamaları Paylaşım Toplantısında Anadolu Meslek ve Meslek Lisesi 3.olarak kalite ödülü almaya hak kazanmıştır.

Bu süreç içinde bize destek veren Kdz. Ereğli Kaymakamlığına, Kdz. Ereğli Belediye Başkanlığına, Sivil toplum kuruluşlarına teşekkür ederiz.”