Zonguldak Çevre Koruma Derneği Başkanı Gürbüz, çağrıda bulundu.

 

Zonguldak Çevre Koruma Derneği Başkanı Meltem Gürbüz, Zonguldak’ta günde 500 ton çöp oluştuğunu, bu miktarın sadece onda birinin bertaraf tesisine ulaştığını belirterek, “Kilimli, Muslu, Çatalağzı bölgesinden ise yıllardır çöp alanına çöp gelmiyor. Neden? Bertaraf tesisi uzak geliyor, aktarma istasyonlarına ulaştırmaları gereken çöpler bu beldelerde eski döküm alanlarına dökülmeye devam ediliyor” dedi.

 

Zonguldak Çevre Koruma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Meltem Gürbüz, Zonguldak Merkeze bağlı Sofular Köyü Tombaklar mevkiinde kurulan Katı Atık Ayrıştırma ve Ambalaj Atıkları Tesisi’nde incelemelerde bulundu. Başkan Gürbüz, Zonguldak’ta günde 500 ton çöp oluştuğunu, bu miktarın sadece onda birinin bertaraf tesisine ulaştığını belirterek, “Kilimli, Muslu, Çatalağzı bölgesinden ise yıllardır çöp alanına çöp gelmiyor. Neden? Bertaraf tesisi uzak geliyor, aktarma istasyonlarına ulaştırmaları gereken çöpler bu beldelerde eski döküm alanlarına dökülmeye devam ediliyor” dedi.

 

“GERİ DÖNÜŞÜME GİTMİYOR”
Gürbüz, çöp toplayan şirketin çöp kamyonlarını depolama alanına boşalttıklarını, geri dönüşüm tesisine çöpleri vermediklerini öğrendiklerini belirterek, yetkilileri de göreve çağırdı. Çöp deponi alanının 5’inci yılında ömrünü tamamlamak üzere olduğunu, hala kaynağında ayrıştırma, geri dönüşüm uygulaması için ciddi bir girişim olmadığını belirten Gürbüz, açıklamasında şunları söyledi: “Çöpü bertaraf etmek zor, her gün 500 ton çöpü nasıl imha edebilirsiniz? Kaynağında ayrıştırırsınız, çöp kalitesini ve miktarını düşürürsünüz, olması gereken bu. Zonguldak’ta bir yıl önce geri dönüşüm tesisi kuruldu, çöp bertaraf alanında. Gelen çöpler görevlilerce kayan bir bant üzerinde ayrıştırılıyor. Çalışma şartları çok zor ve en zor işlerden bir tanesi kesinlikle. Şehirde ayrı toplanmayan her ne varsa, tek tek açılan çöp poşetleri kayan bandın üzerine dökülüyor ve cam şişe, pet şişe, metal kutular, plastikler tek tek ayrıştırılıyor. Ayrı balyalar oluşturuluyor. Herkesin görüp izlemesi gereken bir şey var o tesiste. İzlendiğinde ‘tekrar değerlendirilebilen her atık çöpe girmeden ayrı toplanmalı’ çağrımıza kesinlikle duyarlı davranılacağına inanıyorum. Bu konuda hiçbir yayın organı, özellikle görsel medyada uyarıcı yayınlar yapılmaması büyük bir eksiklik. Bu dünya hepimizin, yaşanabilir bir dünya için küçük, ama sonucu büyük olacak önlemler almak zorundayız. Bence çöp deponi alanındaki ayrıştırma tesisinin nasıl çalıştığını herkes izlemeli. 

 

“KESİN UYGULAMALAR YAPMAK ZORUNDALAR”
O zaman bir kağıdı, bir dosyayı, bir pet şişeyi, bir cam kavanozu kesinlikle evsel atık torbasına atamayacaksınız. Ne orada çalışanlara kıyabileceksiniz, ne de ekonomiye kazandırılabilecek bu ambalajların o çöp yığınlarına karışmasına müsaade edebileceksiniz. Yerel yönetimler geri dönüşüm için kesin uygulamalar yapmak zorundalar. Bu şehrin insanı duyarlı, sıklıkla arandığımız konu geri dönüşüm. Kağıtları, kitapları, gazeteleri nereye verebileceklerini soruyorlar, Derneğimizin çabalarıyla kağıtları olabildiğince değerlendirmeye çalışıyoruz, ancak küçük girişimlerle olacak iş değil. 

 

Zonguldak’ta bu işi üstlenen ve birçok olumsuzluk yaşayan Gökhan Ayvaz’la birlikte çöp deponi alanına gittik. Çöp toplayan şirketin çöp kamyonlarını depolama alanına boşalttıklarını, geri dönüşüm tesisine çöpleri vermediklerini öğrendik. İlginç değil mi? Bu şehirde Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü var, belediyeler var, Belediyeler Birliği var, şehrin yükünü azaltmak için neler yapılabileceğini çok iyi biliyorlar, ama yapmıyorlar! Sahilde yıllarca hepimize sıkıntı olan vahşi depolama alanından modern bir tesise geçişimize sevinemeden, çöp deponi alanının dolmak üzere olduğunu ve aynı sorunları, yer arayışlarını, daha geniş alana yayılmak zorunda olan çöp yığınlarını yaşamak istemiyoruz. Kaynağında ayrıştırma ve geri dönüşüm başlasın, bu şehrin insanları çoktan hazırlar.” 
(Haber Merkezi)