Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanıtlaması için bir soru önergesi veren CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk,  KEY ödemelerini sordu ve "Yurttaşlarımıza verilen sözlerin yerine getirememesi, yurttaş gözünde devletine duyduğu güveni sarsmayacak mıdır?" dedi.
Köktürk soru önergesinde şu soruları yöneltti ve açıklama istedi.

YARGIYA BAŞVURU HAKKI DOĞACAKTIR
Hükümetiniz tarafından seçim öncesi gerekli hazırlıklar yapılmadan ve kaynak aktarılmadan gündeme getirilen Konut Edindirme Yardımı (KEY) ödemeleri 28 Temmuz 2008 tarihinde başlamış ve bir yıl içerisinde ödemelerin tamamlanacağı bildirilmiştir. Ancak aradan 15 gibi uzun bir süre geçmesine karşın yaklaşık 3,5 milyon yurttaşımız listelerde adı bulunmadığından veya eksik miktar olduğundan Konut Edindirme Yardımı (KEY) Ödemelerinde hak ettikleri paraları alamamıştır. 
Yasa'da gecikme faizi ödenmesine ilişkin herhangi bir hüküm de bulunmamaktadır. Şu an yürürlükte bulunan 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanuna göre kamu alacakları için aylık yüzde 2.5 gecikme zammı uygulanmaktadır. Sendikalardan yapılan açıklamalarda; "KEY ödemeleri de, devletin vatandaşlarına olan borcudur. Bu nedenle, hak sahiplerine geç ödeme yapılan her ay için yüzde 2.5 gecikme zammı uygulanmalıdır. Sosyal Hukuk Devleti ilkesi gereğince bunun yapılması gerekir. 28 Temmuz 2008 tarihinden bugüne kadar geçen 15 aylık sürede aylık yüzde 2.5 gecikme zammına göre kümülatif olarak anaparanın yüzde 38'i kadar ek ödeme yapılması gerekmektedir. 1987-1994 yılları arasında aralıksız olarak KEY yardımı yapılan bir hak sahibine 28 Temmuz 2008 tarihinde bin 412 TL ödendiği dikkate alındığında, aynı durumda olmakla birlikte herhangi bir ödeme yapılmayan bir kişiye bugün itibariyle 534 TL gecikme zammıyla birlikte toplam bin 946 TL ödenmesi gerekiyor. Bu uygulamanın yapılmaması halinde hak sahiplerine yargıya başvuru hakkı doğacaktır." Denilmektedir.

Buna göre;

-KEY Ödemelerinin başlamasının üstünden 15 ay geçmesine karşın ödemeler hala sonuçlandırılamamıştır. KEY Ödemeleri kesin olarak ne zaman sonuçlandırılacaktır?
-KEY Ödemeleri, kaynak bulunamadığı ve aktarılamadığı için mi yapılamamaktadır?
-2009 yılı bütçe tasarısının 29. maddesiyle ilgili verilen bir önerge ile KEY ödemesi alamayanların ya da eksik ödeme yapılan ikinci hak sahipleri için yasada öngörülen "listeler 2 ay içinde hazırlanacaktır." Maddesi 8 ay olarak düzenlenmiş ve süre 6 ay daha uzatılmıştır. 28 Aralık 2008'den 28 Haziran 2009'a kadar süre tanınmıştır. Tanınan sürenin üzerinden 3 ay daha geçmiş olmasına karşın hala ödemeler yapılmamıştır. Bu durumda hak sahipleri aldatılmış olmamakta mıdır?
-Yurttaşlarımıza verilen sözlerin yerine getirememesi, yurttaş gözünde devletine duyduğu güveni sarsmayacak mıdır?
-15 aylık sürede aylık yüzde 2.5 gecikme zammına göre kümülatif olarak anaparanın yüzde 38'i kadar ek ödeme yapılması düşünülmekte midir?