5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla, dün Atatürk Kültür Merkezi'nde (AKM) "Kömür Havzası Zonguldak'ta Atık Sorunu ve Çözümü" konulu panel yapıldı.
Panele; Vali Erdal Ata, Belediye Başkanı İsmail Eşref, İl Çevre ve Orman Müdürü Nazmiye Uzun, PTT Başmüdürü Süleyman Yıldız, İl Telekom Müdürü Halil Aksoy, Kültür ve Turizm Şube Müdürü Kürşat Coşgun, Doğa ve Hayvanları Koruma Derneği Başkanı Kutlu Günvar, Zonguldak Çevre Koruma Derneği Başkanı Meltem Gürbüz, çevreciler, doğaseverler, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.
İl Çevre ve Orman Müdürü Nazmiye Uzun, paneli açarken, sağlıklı bir çevrenin yaratılması için, devlet kadar vatandaşların da üzerine düşen görevi yapması gerektiğine dikkat çekti. Uzun, yerel yöneticilere seslenerek; "Zonguldak Valiliği'nin, tüm belediyelerimizin ve OSB'lerin çevre bilincini yayma konusunda ön ayak olması gerekiyor" dedi.
EŞREF: "KANAL SORUNU BİTECEK"
Ardından kürsüye, Zonguldak Belediye Başkanı İsmail Eşref çıktı. Başkan Eşref, Dünya Çevre Günü'nü kutlarken, çevresel alandaki projeleri hakkında şu bilgileri verdi:
"Haziran ayı sonunda, tüm Zonguldak'ın kanalizasyon sorununu giderecek 50 milyon TL'lik dev bir projeye imza atacağız. Şu ana kadar benden önceki bütün belediye başkanları, kanalizasyon konusunda bazı atılımlar yaptı. Ancak bu sorunu gideremedi. Yaklaşık 3 yıl sürecek çalışmalarımızın ardından, Zonguldak'ta bir daha kanalizasyon sıkıntısı konuşulmayacak."

ATA: "İNSANLIK TEHDİT ALTINDA"
Vali Erdal Ata ise, konuşmasında, şunları kaydetti:
"İnsan nüfusunun hızla artmasıyla çevre faktörü düşünülmeden yapılan çarpık yapılaşma, insanlığı tehdit etmeye başladı. Doğal kaynaklarımız günden güne yok oluyor. Bu yıkımı ancak 21'inci yüzyılda fark etmeye başladık. Hepimizin çevre için yapabileceği bir şeyler var."
Konuşmaların ardından, Oturum Başkanı ZKÜ Rektör Yardımcısı Prof.Dr.Vural Evren, panelistler Bartın Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr.Selma Çelikyay, TTK İş Güvenliği ve Eğitim Daire Başkanı Mesut Öztürk ile Maden Mühendisleri Odası Şube Başkanı Erdoğan Kaymakçı'nın kürsüdeki yerini almasıyla panel başladı.

EVREN: "SORUN
ÇARPIK YAPILAŞMA"
Rektör Yardımcısı Prof.Dr.Vural Evren, Zonguldak'ta başlayan madencilik süreci hakkında şu bilgileri verdi:
"Zonguldak'ta kömür 19'uncu yüzyıl başlarında bulundu. Bu dönemden sonra Zonguldak'ın önemi günden güne arttı. Kente, Türkiye'nin dört bir yanından işçi akını oldu. Yeraltında galeriler açan madenciler, çalışma alanlarının üzerine yerleşim kurdu. Bu çarpık yapılaşmayla birlikte bugünlere kadar geldik. Daracık sokakları olan, hatta yolu olmayıp merdivenler yardımıyla evlerine ulaşmak zorunda kalan insanların yaşadığı bir kentteyiz. Bütün bu olumsuzluklara rağmen Zonguldak güzel bir kent ve bu kenti daha da güzelleştirmek için şapkamızı önümüze koyarak çevremiz hakkında bir şeyler yapmalıyız."