CHP Zonguldak Milletvekili ve TBMM Adalet Komisyonu Üyesi Ali İhsan Köktürk,  "Türkiye, Kadınlara siyasal haklarını veren devletlerarasında ilk sıralarda olmasına karşın bugün kadın hakları açsından durumu pek parlak değildir" dedi.

"Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkı"nın verilişinin 76. yılını, bu hakların günümüzde ne kadar önemli olduğunun bilincinde olarak kutluyoruz"  CHP Zonguldak Milletvekili ve TBMM Adalet Komisyonu Üyesi Ali İhsan Köktürk yazılı açıklamasına şöyle devam etti:
Kadınlarımız, tarih boyunca yaşamın her alanında etkin olmasına karşın, toplum içinde hak ettiği yeri bugün bile tam olarak elde edememiştir.
Türk Kadını, Kurtuluş Savaşı'nda etkin görevler üstlenmiş ve eşinin, kardeşinin yanında vatanı düşmana karşı savunmuş gerektiğinde bu uğurda şehit düşmüştür.
Kurtuluş Savaşı'nda gösterdiği üstün başarı ve fedakârlıkla herkesin hayranlığını kazanan Türk kadını için Kurtuluş Savaşı bir dönüm noktası olmuştur.
Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk, Türk insanını karanlığa mahkûm eden anlayışa karşı da bir savaşım başlatmıştır. Bu savaşım sonucunda da Kurtuluş Savaşına kul ve ümmet olarak giren Türk halkı, savaştan yurttaş ve ulus olarak çıkmıştır.
Cumhuriyetin ilanıyla devrim sürecinin başlaması kadınlarımızı karanlıktan aydınlığa çıkarma yolunda bir merhale olmuştur.
Türk Tarihinde kadın hakları konusundaki en önemli adım 17 Şubat 1926 tarihinde kabul edilen "Medeni Kanun"la atılmıştır. Bu kanunla Şer'i hukuktan çağdaş hukuka geçilmiş ve Türk kadını yasalar önünde erkekle eşit hale getirilmiştir. Bu tarihten sonra kadınlara siyasal haklarını kazandırmak için çalışmalar başlatılmıştır. 3 Nisan 1930 gün ve 1580 sayılı kanun ile Türk kadınına belediye seçimlerinde seçme ve seçilme hakkı tanınmış, yine 26 Ekim 1933'te 2349 Sayılı Kanunla Türk kadınına Köy ihtiyar Heyetlerine ve Muhtarlığa seçme ve seçilme hakkı, 5 Aralık 1934'te Anayasasının 10. ve 11. maddeleri değiştirilerek Türk kadınına 22 yaşında seçme, 30 yaşında seçilme hakkı verilmiştir.
1 Mart 1935'te ilk toplantısını yapan 5. Dönem TBMM'de toplam 441 Milletvekilinin 18'i kadındır.
Türkiye Kadınlara siyasal haklarını veren devletlerarasında ilk sıralarda olmasına karşın bugün kadın hakları açsından durumu pek parlak değildir.
"Kadınlarımızın yüzde 20'si okuma yazma bilmiyor. Yüzde 20'si nikâhsız yaşıyor. Aile içi suçların yüzde 87'si, kadınlara karşı işleniyor. Eğitim gören 100 kadından sadece 2-3 tanesi yüksek öğrenim görüyor. Kadınların yüzde 64'ü hamilelik döneminde doktora gitmiyor. Kadınların sivil toplum örgütlerine katılımı yüzde 24, partilere yüzde 13, sendikalara yüzde 6, parlamentoya katılımı yüzde 9 (46 Milletvekili) civarındadır." Ayrıca ülkemizin içinden geçtiği sürece bakıldığında; Türk kadınımızın Cumhuriyet devrimiyle elde ettiği pek çok kazanımı kaybetme noktasına geldiğini görüyoruz. Ancak; her şeye karşın, nehirlerin geriye doğru akmayacağını düşünüyor, kadınlarımızın Cumhuriyetle kazandığı haklara sahip çıkacağını ve savunacaklarını biliyoruz. Bu bağlamda bir kez daha kadınlarımızın siyasal haklarını kazanmalarının 76. yılını kutluyor, saygılar sunuyoruz.