Muslu Belediye Başkanı Sabahattin Adıyaman Erzurum kongresinin yıldönümünde yaptığı açıklamada, Türk Ulusu bağımsızlık savaşımında hiçbir güçle işbirliği yapmamış, hiç kimseye ödün vermemiş, Yüce Atatürk'ün önderliğinde onuru ve kendi gücüyle savaşımını başarıya ulaştırmıştır dedi.

Adıyaman açıklamasının devamında ise şöyle konuştu:


Atatürk'ün ulusal birliği sağlamak amacıyla Anadolu'ya geçişi, Ulusumuz için yepyeni bir dönemin habercisi olmuştur. Amasya'da, Erzurum'da ve Sivas'ta alınan tarihsel kararlar, bağımsızlık sürecini hızlandırmış, kurtuluş hareketini seferberliğe dönüştürmüştür.
Bağımsızlık savaşının önemli dönemeçlerinden olan Erzurum Kongresi, bölgesel bir toplantı olarak düzenlenmesine karşın, yurt genelini ilgilendiren kararları ve sonuçlarıyla ulusal nitelik kazanmıştır.
Ulusal bilincin uyandırılması, bağımsız ve özgür yaşama kararlılığımızın ortaya konulması yönünden büyük önemi bulunan Erzurum Kongresi kararlarıyla, ulusal sınırlar içinde yurdun bölünmez bir bütün olduğu vurgulanmış, Türk Ulusu'nun ülkesine her koşulda sahip çıkacağı, hiçbir boyunduruk altına girmeyeceği, dayatmaları kabul etmeyeceği dünyaya duyurulmuştur.
Ulusal egemenliğin üstün kılınacağına ilişkin Erzurum Kongresi kararı, daha sonra kurulacak Türkiye Cumhuriyeti'nin dayandığı temel ilkeler arasında yer alan laiklik ilkesi yönünden dikkat çekici ve önemlidir.
Amasya'da, Erzurum'da, Sivas'ta belirlenen ilkeler ışığında Yüce Atatürk önderliğinde yürütülen Kurtuluş Savaşı, yurdun kurtarılmasını, tam bağımsız, ulusal egemenliğe dayanan Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasını sağlamıştır. Ulusumuz da Cumhuriyet'le çağdaş yaşam seçimini ortaya koymuş, dünyada saygın konuma ulaşmıştır.
Devlet ve toplum olarak bizlere düşen en büyük görev, lâik, demokratik Cumhuriyet'in kazanımlarının değerini iyi bilmek ve ülkemizi aydınlık yarınlara taşımaktır. Ülkemizi bugün yönetenler, onların tercihleri ve ülkeyi götürmek istedikleri nokta herkesin malumudur. Bunlarla mücadele edebilmek için Cumhuriyet'i kuranların düşüncelerini iyi anlamak ve ülkülerine sahip çıkmak, bizlere güç verecek, gereksinim duyulan atılımları gerçekleştirerek, hedeflere ulaşmamızın yolunu açacaktır.
Erzurum Kongresi'nin yıldönümünü kutluyor, başta Yüce Atatürk olmak üzere, Kongre'ye katılan değerli üyeleri, Kurtuluş Savaşı'nın tüm kahramanlarını saygı ve gönül borcuyla anıyorum.