Trakya Üniversitesi Arkeoloji Bilim Dalı Başkanı Prof.Dr.Sümer Atasoy'un başkanlığında oluşan 25 kişilik kazı ekibi, Filyos'ta yıllardır yeraltında saklı olan bir antik kenti ortaya çıkarıyor.
Özellikle geçen yılki kazılar sonrası çok önemli bulguların ortaya çıktığını ve bu yılki kazıların geçtiğimiz günlerde başladığını belirten İl Kültür ve Turizm Müdürü Zekai Kasap, "Özellikle geçen yılki kazılar sonrası limandan başlayan ve antik kente kadar uzanan mermer yol, ikinci hamam, Filyos Kalesi'ndeki tapınak ve küçük kilisenin ortaya çıkması bölge tarihi açısından çok önemli. Bu yıl 13 uzman ve 12 öğrenci olmak üzere toplam 25 kişiden oluşan ekibe kazı yapmaları için 150 bin TL ödenek çıkarıldı ve kazı çalışmaları başlatıldı" dedi.
Kasap, Filyos'ta önemli bir tarihin ortaya çıktığını belirterek, "2006 yılından beri yapılan çalışmalarda, kale içinde; arkaik devre (M.Ö.7-6. yy) ait siyah ve kırmızı figürlü çanak-çömlek parçaları ile 30 değişik tipte Ortaçağ'a (M.S.12-14. yy) tarihlenen, sırlı çanak-çömlek parçaları bulundu. Çanak-çömlek çeşidinin bol olması, yapılan ticaretin zenginliğini gösteriyor" dedi.
Kasap, kazılar sonrası limandan başlayan ve antik kente kadar uzanan mermer yol, ikinci hamam, Filyos Kalesi'ndeki tapınak ve küçük kilisenin ortaya çıkması bölge tarihi açısından önem taşıdığına dikkat çekti.