Çaycuma'ya bağlı Kadıoğlu Köyü’nde, bir vatandaşın, evinin önüne sera yaptığı sırada ortaya çıkan taban döşeme mozaik ve çevresindeki tarihi kalıntılarla ilgili kazı çalışmaları devam ediyor.

Ereğli Müze Müdürlüğü arkeologlarından Handan Özalpay başkanlığında gerçekleştirilen kazı, yeterli ödeneğin olmamasından dolayı gün yüzüne çıkarılacak yeni bulgular bir sonraki sonbahara kalacak.

ORAL; “VALİ BEY’DEN ACİL YARDIM BEKLİYORUZ”

Kazının gerçekleştirildiği bahçenin sahibi Nizamettin Oral, il ve ilçe yöneticilerinin ilgisizliğinden yakındı. Oral, “Kazının basına tanıtıldığı dönemde yapılan açılıştan bu yana giden Valimiz Yavuz Erkmen, kazının gün yüzüne çıkarılması için çalışmalar yaptı. O günden bugüne bu tarihin gün yüzüne çıkarılması için gerekli olan ödenek bir türlü gelmedi. Siyasiler olsun, yöneticiler olsun bize bu konuda gereken desteği gösteremedi. Bir çok defa kazının sonuçlanıp ‘Çaycuma’mıza ve ilimize turizm yönünden katkısı olsun’ diye kapı kapı dolaştım” dedi.

Arkeolog Handan Özalpay ise, “Yerleşim kalıntısının M.S. 250-260 dönemine ait olan mozağin yaklaşık 25-30 cm aşağısında yeni bir mozaik bulduk. 4.20 metre eninde ve 9 metrenin üzerinde bir mozaik daha bulduk. Yerleşim yeri olduğunu düşünüyoruz. Roma dönemine ait olduğunu düşünüyoruz. Ama hala yapının hiçbir taşıyıcı elemanını bulamadık. Çatısını taşıyacak bir sütun falan yok. Çok fazla tahrip görmüş bir yer. Üzerinde ikinci bir yerleşim de var. M.S. 250-260 dönemine ait sikke bulduk. Bu biraz daha önce bile olabilir. Gün yüzüne çıkarılan mozaik desenler, geometric desen olarak geçiyor. Bu modeller o dönemde yapılan hemen hemen her mozaikte var. M.S. 1 ile 3’ncü yy. arasında moda olarak kullanılmış. Ödeneğimizin yettiği yere kadar kazı çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bu mozaikler, üzeri ıslatılarak serinlemek için yapılırmış. Genelde Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki mozaikler aşırı sıcaktan dolayı serinlemek amacıyla yapılırmış” diye konuştu.

Maden ocaklarından emekli bahçe sahibi Nizamettin Oral, 24 Ocak 2008’de bahçesine sera kurarken Geç Roma-Erken Bizans dönemine ait olduğu tahmin edilen Zeugma benzeri taban döşeme mozaikleri bulmuştu. Jandarmanın soruşturma başlattığı alan, Kültür Bakanlığı tarafından koruma altına alınmış, yed-i emin olarak arazi sahibi Nizamettin Oral’a emanet edilmişti.