Çaycuma Kadıoğlu Köyü'nde oturan 68 yaşındaki Nizamettin ve Hayriye Oral çiftinin bahçesinde bulunan Roma dönemine ait tarihi villa tarzı yerleşim yerini ortaya çıkarmak için yapılan kazı çalışmaları, 1 ay aradan sonra sağlanan 20 bin TL'lik ek ödenekle yeniden başladı.
Köyde çiftçilik yapan Nizamettin Oral, 2008'in Ocak ayında evinin bahçesindeki serayı güçlendirmek için kazı yaparken, tarihi bir mozaik buldu. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından koruma altına alınan mozaiğin çevresinde, aynı yılın yaz ayında kazı çalışması başlatıldı. Ereğli Müze Müdürlüğü'nce yapılan çalışmalarda, yaklaşık 2,5 metre aşağıda üzüm salkımları arasında oturan kadını elindeki hançerle öldürmek isteyen bir erkek figürünü tasvir eden mozaiğin bulunduğu oda genişletildi. Geçen yıl sürdürülen çalışmalarda ise zemini çeşitli desen ve figürlerle işlemeli yeni bir oda daha bulundu.
MS 3'üncü yüzyıla ait villa tarzı yerleşim yerini genişletmek amacıyla bu yaz 35 bin liralık ödenekle yapılan çalışmalarda ise villanın harçla kaplı 3'üncü odası bulundu. Çalışmaların son bölümünde ise ikinci bir villaya ait olduğu tahmin edilen tabanı mozaikle kaplı yeni bir oda ve iki villanın arasında 30 metrelik bir suyolu bulundu.  Ödeneğin bitmesi nedeniyle yaklaşık 1 ay önce sona eren kazı çalışmaları, bakanlığın tahsis ettiği 20 bin liralık ek ödenekle önceki gün yeniden başla-dı. Ereğli Müze Müdürlüğü'nde görevli Arkeolog Ünver Göçen başkanlığında 12 işçiyle yapılan çalışmalarda, ikinci villanın ilk odası genişletilerek yeni odalarına ulaşılmaya çalışılacak. Yetkililer, kamulaştırılacak bahçede önümüzdeki yaz daha kapsamlı bir çalışma yapılacağını, bu yüzden de ekim yapılmayacağını söyledi.