Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, 25-28 Ekim tarihleri arasında kutlanacak olan Kurban Bayramı öncesi belediye tarafından alınan tedbirler ve sunulacak hizmetlerle ilgili olarak bilgi verdi.
Belediye ve ilçe olarak bayrama hazır olduklarını belirten Posbıyık, İslam Dini'nin en mukaddes günlerinden biri olan bayram süresince halkın huzur ve saadeti için gereken her çalışmanın yapıldığını söyledi. Bayram öncesinde her sene olduğu gibi mezarlıklarda bir araya gelineceğini ve ebedi aleme göç eden vatandaşlarımız için mevlid programları düzenleneceğini belirten Posbıyık, Her bayram öncesinde olduğu gibi önce geçmişlerimizin ruhlarını şad edeceğiz. Binlerce yurttaşımızla birlikte mezarlıklarda bir araya geleceğiz. Arife günü (24 Ekim Çarşamba) öğle namazından sonra düzenlenecek mevlid programlarına katılmak isteyen yurttaşlarımız için saat 11.00'de belediyemiz önünden otobüsler kaldıracağız. Mezarlığa giderek dualara el kaldırıp amin demek isteyen hemşerilerimiz için on binlerce çiçek dağıtacağız ve kabirleri çiçeklendireceğiz. Aynı zamanda mevlid sonrasında pilav ve ayran ikramı yapacağızdedi.
25 Ekim Perşembe günü başlayacak bayram öncesinde alınan tedbirlerle ilgili olarak da kamuoyuna ayrıntılı bilgiler veren Posbıyık, Delihakkı mevkiinde kurulan hayvan pazarında Veteriner İşleri Müdürlüğü ve Zabıta Müdürlüğünün koordineli biçimde çalıştığını, belediyenin veteriner hekimleri ve zabıtalar tarafından hayvan pazarına giriş yapan kurbanlıkların kulak küpesi, pasaport ve sağlık raporlarının sürekli olarak kontrol edildiğini söyledi.
Kurbanlık pazarında hastalık şüphesi olan hayvanların sürekli olarak sağlık kontrolünden geçirildiğini ifade eden Posbıyık, şunları söyledi: Belediyemiz Veteriner İşleri Müdürlüğü tarafından araç üstü ilaçlama makineleri ve motorlu sırt pompalarıyla periyodik olarak ilaçlama ve dezenfeksiyon çalışmaları yapılıyor. Amacımız, Kurban Bayramı'nda vatandaşlarımızın temiz ve sağlıklı ortamlarda, ayrıca da ehil kasaplar tarafından kurbanlarını kestirmelerini sağlamak. Bu vesile ile de kentimizdeki üç ayrı noktada kurban kesim yerleri oluşturduk. Bu yerler, Belediye Mezbahası, Kadıtarlası Semt Pazarı, Kepez Mahallesi Dubleks Evler yanıdır. Kesim yerlerinde kasaplarımızın yanı sıra din görevlilerimiz de hazır bulunacaklardır. İlçemiz Kurban Kesim Komisyonu tarafından belirlenen tarifeye göre büyükbaş hayvanların kesimi için 185, küçükbaş hayvanların kesimi için de 60 Türk Lirası alınması uygun görülmüştür. Bu ücretler karşılığında vatandaşlarımız kurbanlıklarını kestirebileceklerdir. Yine Belediye Veteriner İşleri Müdürlüğü tarafından oluşturulan Kaçan Kurbanlık Yakalama Timi, vatandaşlarımızın kontrol altına alamadığı kurbanlık hayvanları, gerekli ekipman ve sakinleştirici ilaçlar kullanmak kaydıyla kontrol altına almak için hazır beklemektedir. Vatandaşlarımızın bu hizmetten yararlanmaları için de 333 1 333 numaraları telefon vasıtasıyla yardım alabilmeleri mümkündür. Vatandaşlarımız ayrıca kesim öncesi ve sonrası kurbanlıkların herhangi bir sağlık sorunu ile karşılaşmaları durumunda da aynı telefon vasıtası ile ilgili birimlerimize ulaşmaları mümkündür. Veteriner İşleri Müdürlüğümüzün personeli de 315 01 02 numaralı telefonun başında vatandaşlarımızdan gelecek talepleri bekleyeceklerdir
Kurbanlık pazarındaki çalışmalar ve kurban kesimleriyle ilgili olarak bu bilgileri veren Posbıyık, kurban kesimi yapılacak yerlerin de çevre temizliklerinin yapılmasından sonra yıkamalarının da yapılacağını, arife günü mevlid okutturulacak mezarlıklarda da gerekli temizlik çalışmalarının yapıldığını söyledi. Başkan Posbıyık, arife günü şehir mezarlığında kabirlere dikilmesi için çiçek dağıtılacağını hatırlattı.
Öte yandan her bayramda geleneksel hale gelen Başkanlık Makamı'ndaki bayramlaşma bayramın birinci günü olan 25 Ekim Perşembe günü 13.00-13.45 arasında gerçekleştirileceği, Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık'ın , makamında kendisini ziyaret eden vatandaşlarımızla bayramlaştıktan sonra, kent protokolü ile birlikte saat 14.00'te Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenecek bayramlaşma programına katılacağı belirtildi.